Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnośnie evapu. Czy można go bezpiecznie usunąć (wypinając i zaślepiając rurkę do dolotu)? Tak żeby opary leciały w atmosferę po przejściu przez filtr. Podobno może to zwiększać spalanie. W teorii ma to sens logiczny. Ale jego zaslepienie podobno usprawnia pracę na wolnych obrotach (jeśli coś się z tym dzieje). #mechanikasamochodowa #samochody #motoryzacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@handler: Sterownik silnika powinien sobie skorygować paliwo gdy otwiera evap. Raz że ma jakąś sztywną mapę zmniejszania dawki względem evapu i do tego korektę z sondy lambda.
Musisz mieć nieszczelność w rurkach evapu albo zepsuty zawór.

A jak odłączysz i wypuścisz do atmosfery to możesz zacząć czuć benzynę w kabinie.
  • Odpowiedz
@handler: Usuwałem u siebie evap,z racji tego że filtr już praktycznie nie istniał a odchudzałem auto to go zdemontowałem i większych problemów nie ma,sonda nie ma wpływu na skład mieszanki do momentu osiągnięcia pewnej roboczej temperatury,do tego momentu moga występować niewielkie zakłucenia w pracy,u mnie pojawiły się niewielkie drgania/wypadanie zapłonów.Co najciekawsze nawet komputer nie wykrył usuniętego evapu,a teoretycznie powinien bo w spisie są przewidziane błędy od niego.
  • Odpowiedz