Wpis z mikrobloga

normalny dym. jak chcesz czyste powiwtrze to niestety musza byc warunki na to, nagle cala polska nie zmieni systemu ogrzewania domow i paliwa.

@ogtf: Nie wiem jaki by dym miał być "nienormalny". Ok, pytanie jaki ma "skład". Akurat fotki może nie oddają tego ale skoro jeden kopci, sąsiad kopci a dwa domy dalej aż żółty dym leci... To jak ma smogu nie być?
Jasne, że ludzie muszą się jakoś ogrzać i
@rekoj: Mam świadomość, pytanie czy właściciel ma świadomość jak komin potem wygląda.
( ͡- ͜ʖ ͡°)

Jak ogrzewasz gazem to raczej tak nie "dymi" może masz przykładowo kocioł turbo i zupełnie komina nie potrzebujesz, głównie wylatuje para wodna. Te domy raczej nie palą gazem i to nie jest para wodna, trwa to też całymi dniami... Więc wiesz...
niech poddasze porządnie zaizolują to nie będzie trzeba aż tyle palić;)

@tonawiarywkilkarzeczy: Wiadomo - kasa... No ale też niektórzy jakoś w tym sensu nie widzą,
lepiej kupić więcej węgla. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Nawiasem, to o czym mówisz świetnie widać na zdjęciu które dodałem jako pierwsze.
Budynek z płaskim czerwonym dachem ma pięknie wytopiony śnieg nad pomieszczeniami,
podobnie ten w tyle (w dymie). Ludzie chyba nawet sobie
@terion: węglem też da się tak palic żeby minimalizować ilość zanieczyszczeń. Wystarczy odpowiednia metoda. W małopolskim była nawet kampania informacyjna ale została przykryta przez lobby ekogroszkowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
węglem też da się tak palic żeby minimalizować ilość zanieczyszczeń.

@ghost18:
Oczywiście, da się, ale poniżej pewnego poziomu nie zejdziesz.
Poza tym organoleptyczna ocena ilości "dymu" nie jest jednoznacznym wyznacznikiem tego ile jest zanieczyszczeń.
tona węgla to 900 zl, cena welny 20cm na dach 200 m^2 to ok 4-5 tys. Z remontem niech wyjdzie 10 tys.

No tak. Co prawda jeśli mają zrobione poddasze, to może być więcej, bo karton-gips itd.

Ciekawe ile mogli by zaoszczędzić na paliwie stałym rocznie i ile mniej pyłów przez to znalazłoby się w atmosferze ;)

@tonawiarywkilkarzeczy: Zgodnie z teorią przez dach średnio ucieka 30% ciepła. Można przeliczyć po ilu
@kornowski: Faktycznie spory "dymek", no ale to chwilowo tylko tak dmucha i widoczny jest raczej przy dużych mrozach. Widać też, że nie z komina, a po pierwsze inny skład niż z węglowego kopciucha dopalanego meblami.