Wpis z mikrobloga

Domowy chleb gryczano-ryżowy na drożdżach

Składniki na 1 kg chleba:
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 250 g mąki gryczanej
- 250 g mąki ryżowej
- 15 g suszonych drożdży
- 5 g cukru (łyżeczka)
- 15 g soli (łyżka stołowa)
- 15 g siemienia lnianego
- 20 g mieszanki ziół tradycyjnych do chleba
- domowe masło do wysmarowania formy
- mąka do obsypania foremki

Polecamy:
- formę rzymską 2 L
- wagę kuchenną

Przepis:
W misce połącz ze sobą mąkę gryczaną i ryżową, dodaj suche drożdze, cukier, sól, siemię lniane oraz mieszankę ziół. Następnie dodaj do nich wodę o temperaturze 35°C oraz oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Całość pozostaw na 20 minut do pierwszego wyrośnięcia pod ściereczką. W tym czasie przygotuj formę rzymską. Wymocz ją w wodzie przez 15 minut, a następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem. Tak przygotowaną formę włóż do zimnego piekarnika i pozostaw ją tam do momentu osiągnięcia temperatury 150°C. Wyjmij formę i obsyp ją mąką. Wymieszaj delikatnie wyrośnięte ciasto i przełóż je przygotowanej formy. Pozostaw je pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto włóż do rozgrzanego do temperatury 230°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez kolejne 30-40 minut. Chleb po tym czasie powinien być ładnie zarumieniony. Żeby upewnić się, że jest dobrze upieczony w środku, możesz w niego postukać – chleb powinien wydać „głuchy” dźwięk.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #piekarnictwo
Browin - Domowy chleb gryczano-ryżowy na drożdżach

Składniki na 1 kg chleba:
- 50...

źródło: comment_OHvSqxzI2gajhkPHEQvzXZfpbGpchro6.jpg

Pobierz
  • 2