Wpis z mikrobloga

#android mowcie sobie co chcecie jaki to Android jest zajebisty, a iOS to gowno, ale nie znam zadnego 6-letniego telefonu z Androidem ktory chodzi tak dobrze na wersji systemu sprzed niecalego roku jak iPhone 5 z iOS 10.3.3. Oh wait, nie znam zadnego 6-letniego telefonu z androidem ktory rok temu wciaz mial wsparcie ( )
co prawda jestem jeszcze swieza, ale juz #bojowkaios ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fi9o: nie napisalam, ze sie nie znam, tylko ze nie znam takiego telefonu z Androidem. a ile takich jest to kazdy wie, chyba mialam prawo nie wiedziec ;P zreszta padl do tej pory tylko jeden taki przypadek (nexusa i htc z nieoficjalnym softem nie licze)
  • Odpowiedz
@MangoZjem: podobają mi się argumenty, że alternatywne oprogramowanie się nie liczy. No sorry, ale to właśnie jedna z zalet Androida, że możesz sobie zainstalować to co chcesz, a nie to co ktoś Ci kazał.
  • Odpowiedz
@emitar: na iOS tez mozesz jailbreaka zrobic, chociaz nie wiem jak z tymi nowszymi.

No sorry, ale to właśnie jedna z zalet Androida, że możesz sobie zainstalować to co chcesz, a nie to co ktoś Ci kazał.

@emitar: bylam uzytkowniczka Androida przez ~7-8 lat, najrozniejsi producenci, od Samunga, przez LG po Xiaomi, w kazdym po okolo roku pracy musialam zainstalowac jakis nieoficjalny soft, z nadzieja na poprawe wydajnosci.
  • Odpowiedz
@MangoZjem: telefon z iOS wyciągasz i działa. Fakt. W telefonach z androidem jest różnie (w zależności od producenta).
Androida używam od 8 lat, były lepsze i gorsze momenty (aktualnie od kilku lat ~3 same dobre) i nie zamienię systemu na iOS pod żadnym względem (no chyba, że w końcu aplikacje w iOS nie będę uruchamiane w sandboxie i będę miał dostęp do 'plików).
iOS używam od pół roku. Zaczynałem, od wersji 10 (nie pamiętam, której dokładnie 10.2.2 chyba) i z każdą kolejną wersją jest wg mnie gorzej. A to multitasking gorzej działa (uruchomione aplikacje przeładowują się).
Proste czynności wymagają dziwnych zabiegów (teraz trochę przesadzę) podchodzących pod rocket science (albo ja czegoś nie ogarniam).
Np.
1. mam plik .ovpn na mailu. zapisuję go na icloud. następnie uruchamiam aplikację documents, edytuję nazwę pliku (zmieniam rozszerzenie na .txt bo .ovpn nie mogę edytować), edytuję plik, zapisuję, zmieniam rozszerzenie z powrotem na .ovpn wysyłam
  • Odpowiedz
@emitar: jesli chodzi o Twoje przyklady - to faktycznie, Android tu sobie pewnie lepiej radzi. kwestia po prostu priorytetow, ja juz mialam dosyc tego, ze ktos dzwoni a ja nie moge odebrac bo telefon postanowil sie zawiesic (ekstremalny przypadek albo zdarzalo sie), albo jak na kilka dni/tyg przestal dzialac mi mikrofon bo tak. naprawilo sie samo po jakims czasie. albo (to w sumie w xiaomi ale notorycznie i nastepne rzeczy
  • Odpowiedz
@MangoZjem: nie wiem jaki to xiaomi, ale pewnie jeden z tych budżetowych. także też porównywanie telefonów za 500 zł do tych za 2500 zł to tak średnio bym powiedział.
Najważniejsze, że jesteś zadowolona i to powinno się liczyć. Oby służył jak najdłużej.
  • Odpowiedz
@emitar: dokladniej ~750 ( ͡° ͜ʖ ͡°) jednak takie rzeczy jakie opisalam nie powinny miec miejsca w zadnym telefonie, bo o ile brak plynnosci czy zwiechy mozna podpiac pod tani sprzet, tak samoistne odblokowywanie sie i robienie cudow na kiju juz niezbyt ;P dziekuje, tez na to licze, ze bedzie sluzyl jak najdluzej :-)
  • Odpowiedz