Wpis z mikrobloga

Jest tu może jakiś mirek lub mirabelka jeżdżąca na #rower #szosa #romet huragan? Jeśli tak, to byłbym wdzięczny za chociażby krótką opinię na temat w/w roweru :)

Mam na oku zeszłoroczny model Huragan 3.0, niestety mam też pewne wątpliwości:
1) rozmiar ramy 54; mój wzrost 177 cm, a przekrok 79 cm; pytanie czy nie za duża? Przymierzałem się wstępnie do 54 w sklepie i ciężko mi powiedzieć jak sie na niej czuję. Niestety pogoda nie pozwoliła na krótką jazdę testową.

2) geometria: na tyle na ile się orientuję, to Huragan ma geo raczej agresywną niż endurance. Czy to dobry pomysł na rozpoczęcie przygody z kolarstwem szosowym? Większość osób w necie doradza endurance.

Przez ostatnie półtora roku jeździłem na crossie w rozmiarze 19, który z początku wydawał mi się również nieco za duży, ale jednak dobrze się na nim czuję. Często zdarza się, że jadąc pod wiatr przyjmuję pozycję areo (opieram przedramiona na kierownicy) i nie czuję z tego powodu jakiegoś dyskomfortu - teoretycznie więc przypuszczam, że geometria Rometa nie powinna stanowić jakiegoś problemu.

Pozwolę sobie zawołać @Dwep z powodu tego wpisu: https://www.wykop.pl/wpis/25266459/jutro-wybieram-sie-po-zakup-nowego-roweru-tym-raze/
  • 12
@niepoprawny_pesymista: > 1) rozmiar ramy 54; mój wzrost 177 cm, a przekrok 79 cm; pytanie czy nie za duża? Przymierzałem się wstępnie do 54 w sklepie i ciężko mi powiedzieć jak sie na niej czuję. Niestety pogoda nie pozwoliła na krótką jazdę testową.

Kupiłem rozmiar 58. Sam mam 188cm i 95 przekroku i ta rama była na mnie ciut za mała, ze względu na swoją sportową geometrię musiałbym mieć 60 lub
@Dwep jako kontrast opiszę moją historię wyboru pierwszej szosy. Zajrzałem do oficjalnego dilera Scott, komputerowy pomiar ciała i myk rama "L", geometria endurance. Pierwsza jazda w dniu zakupu i pękło 100km. Nic mnie nie bolało, nie uwierało tylko po paru kilometrach obniżyłem dziób siodła i wsio. Dodam tylko że z rozciąganiem u mnie od zawsze kiepsko było. Forma nawet nawet ale nigdy nie lubiłem się rozciągać. Może warto zastanowić się nad czymś
@Dwep zapłaciłem 3400zł. Myślę że było warto bo niczego w tym rowerze bym nie zmienił. Spasował idealnie pod moją sylwetkę a o to w pierwszej szosie chyba chodzi.
@Dwep: Wielkie dzięki za poświęcony czas i tak wyczerpującą odpowiedź! Już prawie byłem przekonany, żeby się zdecydować na tego Huragana, bo jednak stosunek ceny do osprzętu jaki tam jest kusi, ale chyba jednak będę musiał poszukać czegoś innego.

Do tamtej pory robiłem max 40km na crossie w koło komina. Nagle przeskok na +100km jednak dało się odczuć

@Dwep: U mnie nie byłoby tego przeskoku, bo na crossie robiłem już trasy
@niepoprawny_pesymista: Bidon akurat mam rometowy, dostałem od producenta uchwyt do bidonu, bidon, rękawiczki i koszulkę. Kask warto wymienić, taki z daszkiem bardzo ogranicza widoczność. Co warto jeszcze kupić to kilka sztuk dętek, polecam te z decathlonu. Pompkę przykręcaną pod bidon, jakieś torby podsiodłowe, przenośny zestaw imbusów oraz przejsciówke wentyla z presty na schrader.