Wpis z mikrobloga

@VintagE25 ciasto stąd:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-pizze-bez-wyrastania-najszybsze-najlepsze
Tylko wyrabiałem jakieś 20 minut, potem nawilżylem i na pół godziny w misce przykrytej szmatką do piekarnika na jakieś 30 stopni. Wykładasz ciasto na środek blachy i palcami rozciągasz, smarujesz sosem (zblendowane pomidory w puszce + przyprawy), na to ser i reszta składników i do piekarnika w 210 stopniach na ok. 15 minut.
@zajelimilogin

Ciasto na pizzę bez wyrastania - najszybsze, najlepsze

Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem


Pisanie o cieście do pizzy bez wyrastania to jak pisanie o zrobieniu wrzątku bez gotowania. Tu nie chodzi o jakieś predyspozycje czy smak tylko o samą fizykochemię i to nawet nie ma dużo wspólnego z drożdżami. Dlatego właśnie w przepisie jest o "wałkowaniu" ciasta, gdzie tak naprawdę nie ma sensu tego robić.
@zajelimilogin no kumam ale 30 minut to i tak niestety nic, nawet nie wiesz jak chciałbym żeby było inaczej. Pozostaje ewentualnie zakupić czysty gluten albo dodawać do ciasta jakichś enzymów ale to nie jest raczej zgodne z włoskim duchem pizzy xD
@zajelimilogin szczerze to nawet nie polecam bawić się w jakieś mleka i cukry bo to nic nie zmienia, ważne żebyś miał mąkę 00 (w hipermaketach ją znajdziesz, możliwe że będzie się nazywać mąką do pizzy), szczyptę soli, paczuszkę suszonych drożdży (łatwiej i lepiej przechowywać) i lekko ciepłą wodę.

Ja wsypuję drożdże do 300-350ml wody (nie trzeba żadnego cukru) mieszam, wsypuję do miski pół kilo mąki, mieszam z szczyptą soli, dolewam tej wody