Aktywne Wpisy
jacekparowka +240
Zaczynamy kolejny tydzień nowoczesnego niewolnictwa czyli pracy na etacie, dlatego wszystkim tyrającym na kogoś przypominam zasady zachowania zdrowia psychicznego w k0łchozach:
1. Żadnych własnych inicjatyw, robić tylko to co ktoś wam każe
2. Zero starania się przy jakichkolwiek zadaniach, robić byle jak
3. Udawać że się coś robi w jak największym możliwym wymiarze czasowym i w tym czasie nie robić nic związanego z r0botą
A wszystkim cuckoldzikom starającym się w r0bocie ponad absolutne minimum przypominam, że wasz szef zarabia na was 10x więcej niż wam płaci (pic rel), a jak mu zacznie gorzej iść to was wywali bez mrugnięcia okiem, nieważne jak się staraliście
1. Żadnych własnych inicjatyw, robić tylko to co ktoś wam każe
2. Zero starania się przy jakichkolwiek zadaniach, robić byle jak
3. Udawać że się coś robi w jak największym możliwym wymiarze czasowym i w tym czasie nie robić nic związanego z r0botą
A wszystkim cuckoldzikom starającym się w r0bocie ponad absolutne minimum przypominam, że wasz szef zarabia na was 10x więcej niż wam płaci (pic rel), a jak mu zacznie gorzej iść to was wywali bez mrugnięcia okiem, nieważne jak się staraliście
Jakis_Leszek +47
Załóżmy hipotetyczną sytuację;
Macie koleżankę, która się wam podoba ale nie wiecie jak zagadać i pociągnąć znajomość dalej: wiecie że uwielbia koty i jest ta słynna kociara. Źrenice się jej rozszerzają gdy widzi kota. No i ma urodziny, zostałeś zaproszony tylko Ty. Czy taki prezent jak pić tel byłby dobry?
Jak byście zareagowały na taki prezent?
Jakby
Macie koleżankę, która się wam podoba ale nie wiecie jak zagadać i pociągnąć znajomość dalej: wiecie że uwielbia koty i jest ta słynna kociara. Źrenice się jej rozszerzają gdy widzi kota. No i ma urodziny, zostałeś zaproszony tylko Ty. Czy taki prezent jak pić tel byłby dobry?
Jak byście zareagowały na taki prezent?
Jakby
#testowanieoprogramowania #selenium
Jakie selectory
Komentarz usunięty przez autora
Osobiście preferuję XPath selectory, bo są dla mnie czytelniejsze, przyjemniej się je pisze. No i mają trochę większe możliwosci (xpath functions), których nie ma w css selektorach bądź zupełnie mi się nie podobają.
Przykładowo zdecydowanie wolę korzystać z 'starts-with niż odpowiednika w css selektorze, który jest jednym znakiem (^), ale przez to widywałem sytuacje, kiedy było 'Dlaczego ten selektor znajduje element, chociaż nie powinien?', bo ktoś ten jeden znaczek przeoczył.
W kwestii wydajności też mogę bronić xpathów. Ponad dwa lata temu sam to mierzyłem. Napisałem prostą stronę, wrzuciłem na serwer, napisałem odpowiednio xpathy i css selektorzy, zapuściłem testy w pętli i po godzinie sprawdziłem wyniki. Xpathy okazały się wolniejsze o ok. 2-3%
Nim siękomuś wyda to dużo - jedyne co testy robiły to wyszukiwały elementy i klikały. Nie wpisywaly żadnego tekstu, strona działała błyskawicznie (brak JSa czy grafik), nie było żadnej wyszukiwarki, żadnego większego backendu, zapisywania do bazy, itp. Wszystko to sprawi, ze w produkcyjnej apce ten odsetek spadnie drastycznie (w końcu czymś innym jest opóźnienie 20 sekund gdy testy trwają 1000 sekund, a czymś innym jest takie samo opóźnienie gdy testy trwają kilka razy dłużej).
Choć ponoć w przypadku gdy testy lecą w headless browser ta różnica
Może to był właśnie błąd, taki sam jaki popełnił autor na blogu: http://elementalselenium.com/tips/34-xpath-vs-css-revisited-2
Dopiero za trzecim razem napisał odpowiednie testy.