Aktywne Wpisy
InnyWymiar90 +89
ja p------e jak ja kocham życie własnie pije sobie cisowianke w domu, kabaretki na dupie, najedzona hotdogiem z żabki. Nic mi wiecej nie potrzeba ogladam sobie co piszą przegrywy na wykopie, kotek siedzi mi na kolanach. Przypominam kabaretki na dupie wiec zero potrzeb zero estrogenów nie musze z nikim walczyc bo nie mam o co. Mam hajsy mam jedzenie i bezpieczenstwo i kabaretki na dupie. Pozdrawiam
Zaid +133
Dla tych, którzy śledzą moje szalone zagranie na rynku kryptowalut – dziś udało się osiągnąć pierwszy kamień milowy: 500 tys. PLN! To oznacza zysk +123% od czerwca 2023.
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
Jak wspominałem wcześniej, nie zrobiłem żadnego magika podczas ostatniego okresu konsolidacji, nawet gdy wartość portfela spadła do <70 tys. USD. Było wtedy troche szyderczych komentarzy, ale pamietajcie ze ja naprawde sie pogodzilem nawet ze strata 100% tego kapitału. W tym czasie zdecydowałem się jednak na
@ Martin Šriber ma rację, Polska NIE BYŁA jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła śmierć. Zastanawiającym jest, iż ten argument pojawia się nawet w filmach sygnowanych, czy współtworzonych przez IPN. Przecież tego typu zabiegi wśród ludzi cokolwiek znających historię zostaną wyłapane i zinterpretowane jako niskich lotów próba mająca na celu zmanipulowanie widza.
W tym komentarzu zastanawiająca są dwie kwestie: Polacy w Einsatzgruppen? Nigdy nie słyszałem o udziale Polaków w jednostkach Einsatzgruppem (może ktoś z Was posiada informacje ten temat?). Działania tych jednostek w Polsce działania były nad wyraz radykalne, działania Policji i SS wyglądać mogły na brutalną samowolę skierowaną przeciwko Polakom. Nie chce mi się wierzyć, że w skład tych jednostek wchodzili Polacy (z jakiej formacji mieliby się wywodzić z SS, może z SD? G prawda). Jedyna ewentualność jaką widzę, to Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa (tzw. Granatowa policja). Czy oddziały granatowych wchodziły w skład Ordnungspolizei? Ktoś ma wiedzę na temat tych struktur? Jeśli granatowi wchodzili w skład w Ordungspolizei, to ten człowiek może mieć rację...
Przyznam, że w tym zakresie także mam pewne braki. Słyszałem o Żydach wstępujących do NKWD szukających zemsty na polakach (jeden z wątków obecnej narracji, tj. Żydzi byli tymi złymi, bo byli komunistami itd. itp.) natomiast o Polakach wstępujących do NKWD by polować na Żydów prawdopodobnie nigdy nie słyszałem. Czy komuś z Was wiadomo cokolwiek na ten temat? Polacy w NKWD stanowili liczną grupę jednak nigdy nie słyszałem o mordach polskich enkawudzistów dokonanych na Żydach.
Podsumowując: jeśli ktokolwiek sądził, że prosta animowana kampania wystarczy, by zmienić obraz Polski to chyba bardzo się przeliczył. Coraz częściej zarówno na forach dyskusyjnych, w mediach społecznościowych czy też na Youtube głos zabierają ludzie, którzy ewidentnie mają wiedzę o tamtych czasach (nie wspominając o ośrodkach naukowych, których uwagę na siebie zwróciliśmy). Sądzę, że konfrontacja z wiedzą o polskiej kolaboracji podczas WWII dla wielu niestety będzie bolesną lekcją...
#historia #iiwojnaswiatowa #zydzi #niemcy
Wiesz ile tego typu wyroków zapadło?
Prawdopodobnie masz na myśli ogół wyroków wydanych przez podziemne sądownictwo (wydaje mi się, że słyszałem o podobnej ich liczbie).
Mnie natomiast chodziło o liczbę wyroków wydanych (i wykonanych) na szmalcownikach lub mordercach Żydów etc. Wiesz ile ich było? Od 7 (słownie: siedmiu) do prawdopodobnie 15 (w zależności od źródła). To jest kolejny słaby element w naszej narracji... (w który ludzie bezkrytycznie wierzą). Polskie Państwo Podziemnie wcale