Wpis z mikrobloga

Przypadkiem trafiłem na film https://www.youtube.com/watch?v=ZVoIUVX7lxM , zaciekawiło mnie kilka komentarzy:

J. Winter

True. The camps were german. But "we did much to save Jews" is just wrong. Many, many polish people collaborated with the Nazis. Betrayed the Jews, stole their possesions. You can not lie about that. Acknowledge your own crimes.

(...)

Martin Šriber

"only country that sentenced its citizens to the death penalty for cooperation with the German occupant was POLAND"

No, it wasn't. Plenty of countries did that, mine included.

@ Martin Šriber ma rację, Polska NIE BYŁA jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom groziła śmierć. Zastanawiającym jest, iż ten argument pojawia się nawet w filmach sygnowanych, czy współtworzonych przez IPN. Przecież tego typu zabiegi wśród ludzi cokolwiek znających historię zostaną wyłapane i zinterpretowane jako niskich lotów próba mająca na celu zmanipulowanie widza.

Ha ha propaganda bullshit: Poland has the worldwide highest % of jewish citizens being killed throughout WW2, nowhere else in the whole world as much of the jewish population was decimated - most getting caught by deaths squads (Einsatzgruppen) made of BOTH german AND polish nazis, as well as the thousands of polish citizens reporting jewish families to these troops.

The camps were built by the Third Reich, BUT WHO FILLED THESE CAMPS? POLISH COLLABORATORS, POLISH MEMBERS OF THE EINSATZGRUPPEN, POLISH ANTISEMITES.

Who continued to chase, kill and rob jewish people AFTER the Third Reich left Poland, while under the USSR regime? Who continued to kill and hunt jewish survivors by joining the NKVD units of Stalin? POLISH CITIZENS.

Polish resistance, that did what it could, and the polish citizens who helped jewish families, were the minority. Most people either turned a blind eye to the massacre, or happily participated to that crime against humanity.

Stop the bullshit, this is incredibly pathetic, have the balls to own it up.

W tym komentarzu zastanawiająca są dwie kwestie: Polacy w Einsatzgruppen? Nigdy nie słyszałem o udziale Polaków w jednostkach Einsatzgruppem (może ktoś z Was posiada informacje ten temat?). Działania tych jednostek w Polsce działania były nad wyraz radykalne, działania Policji i SS wyglądać mogły na brutalną samowolę skierowaną przeciwko Polakom. Nie chce mi się wierzyć, że w skład tych jednostek wchodzili Polacy (z jakiej formacji mieliby się wywodzić z SS, może z SD? G prawda). Jedyna ewentualność jaką widzę, to Policja Polska Generalnego Gubernatorstwa (tzw. Granatowa policja). Czy oddziały granatowych wchodziły w skład Ordnungspolizei? Ktoś ma wiedzę na temat tych struktur? Jeśli granatowi wchodzili w skład w Ordungspolizei, to ten człowiek może mieć rację...

Who continued to kill and hunt jewish survivors by joining the NKVD units of Stalin? POLISH CITIZENS.

Przyznam, że w tym zakresie także mam pewne braki. Słyszałem o Żydach wstępujących do NKWD szukających zemsty na polakach (jeden z wątków obecnej narracji, tj. Żydzi byli tymi złymi, bo byli komunistami itd. itp.) natomiast o Polakach wstępujących do NKWD by polować na Żydów prawdopodobnie nigdy nie słyszałem. Czy komuś z Was wiadomo cokolwiek na ten temat? Polacy w NKWD stanowili liczną grupę jednak nigdy nie słyszałem o mordach polskich enkawudzistów dokonanych na Żydach.

Podsumowując: jeśli ktokolwiek sądził, że prosta animowana kampania wystarczy, by zmienić obraz Polski to chyba bardzo się przeliczył. Coraz częściej zarówno na forach dyskusyjnych, w mediach społecznościowych czy też na Youtube głos zabierają ludzie, którzy ewidentnie mają wiedzę o tamtych czasach (nie wspominając o ośrodkach naukowych, których uwagę na siebie zwróciliśmy). Sądzę, że konfrontacja z wiedzą o polskiej kolaboracji podczas WWII dla wielu niestety będzie bolesną lekcją...

#historia #iiwojnaswiatowa #zydzi #niemcy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HaHard: BŁĄD!

Martin Šriber

"only country that sentenced its citizens to the death penalty for cooperation with the German occupant was POLAND"

@ Martin Šriber ma rację, Polska NIE BYŁA jedynym krajem, w którym za pomoc Żydom
  • Odpowiedz
@Mars_is_flat: tak, masz racje. Założyłem (prawdopodobnie przeczytałem w innym komentarzu i podświadomie przeniosłem wniosek do tego wątku) że chodzi o karę śmierci za pomoc Żydom (bo tego typu zabiegi są stosowane w Polskiej narracji). W każdym razie pomoc Żydom była karana śmiercią nie tylko w Polsce. (Nie będę edytował wpisu głównego, niech zostanie tak jak jest)
  • Odpowiedz
@HaHard: To weź się doucz- proszę. Poczytaj o Polskim Państwie Podziemnym i o tym ile wyroków wykonano przez Polaków na Polakach właśnie za kolaborację. Znając chociaż trochę historię II wojny światowej nie powinieneś mieć jakichkolwiek wątpliwości w tej kwestii.
  • Odpowiedz
@Mars_is_flat: sądzę, że relatywnie dobrze znam historię tamtego okresu. I właśnie dlatego mam wątpliwości.

Poczytaj o Polskim Państwie Podziemnym i o tym ile wyroków wykonano przez Polaków na Polakach właśnie za kolaborację

Wiesz ile tego typu wyroków zapadło?
  • Odpowiedz
@Mars_is_flat:

ponad 3,5 tysiąca

Prawdopodobnie masz na myśli ogół wyroków wydanych przez podziemne sądownictwo (wydaje mi się, że słyszałem o podobnej ich liczbie).

Mnie natomiast chodziło o liczbę wyroków wydanych (i wykonanych) na szmalcownikach lub mordercach Żydów etc. Wiesz ile ich było? Od 7 (słownie: siedmiu) do prawdopodobnie 15 (w zależności od źródła). To jest kolejny słaby element w naszej narracji... (w który ludzie bezkrytycznie wierzą). Polskie Państwo Podziemnie wcale
  • Odpowiedz