Wpis z mikrobloga

@ediz4: Finalizacja przy kasie ale umowe zawieram podczas manifestacji checi zakupu.
Oznacza to ze to juz kupilem. Oznacza ze inny kupujacy nie moze wyjac tego z mojego koszyka.
W przypadku sprzedaży rzeczy ruchomej jej własność przechodzi na nabywcę z chwilą zawarcia umowy (zapłata za rzecz ruchomą nie ma wpływu na przejście prawa własności).
  • Odpowiedz
@mour: Oferte sklepu mozna porownac do postawienia przy wiertarce w domu karteczki z napisem „jak chcesz to mozesz sobie pozyczyc”. Wtedy kolega moze bez pytania ja pozyczyc.
  • Odpowiedz
@sobakan: Nie Polska, tylko jak najbardziej normalna sytuacja. Nie ma sensu wpędzać się w kompleksy. W Niemczech to jest na porządku dziennym. Na stoisku mięsnym dziecko często dostaje kilka plasterków wędliny np. Gelbwurst oraz kawałek bułki aby nie chodziło głodne. I nikt się nie spala ze wstydu. :)
  • Odpowiedz
W przypadku sprzedaży rzeczy ruchomej jej własność przechodzi na nabywcę z chwilą zawarcia umowy (zapłata za rzecz ruchomą nie ma wpływu na przejście prawa własności).

@dob3k: gdzie tu widzisz rzecz ruchomą? Przy zakupie w sklepie płacisz na miejscu więc finalizacja następuje przy kasie. Do tego czasu możesz odłożyć tą rzecz rezygnując z kupna. Nie jest ona twoją własnością do czasu finalizacji. Masz jedynie przyrzeczenie że zostanie tobie sprzedana za określoną
  • Odpowiedz
@dob3k: przyjmuje do wiadomości to, ze od strony prawnej jest to (lub może być) ok. Z ciekawości, czy mogę w takim razie wyjść ze sklepu nie płacąc za towar, a zapłacić za niego nazajutrz?
  • Odpowiedz
@sobakan: codziennie tak biorę bułkę dla córki, ona sobie powoli je, a ja mogę zrobić zakupy, przy kasie nawet mówić nie muszę, bo kasjerka z automatu mi dolicza.
  • Odpowiedz
@sobakan: ale rakowisko w komentarzach xD
zeżrą produkt który nie należy do nich albo wypiją coś co należy do sklepu bo ciężko im 5 minut odczekać aby zapłacić za produkt dopiero zjeść xD
To idealny przykład "należy mi się już i teraz" - takie roszczeniowe zachowanie jest bardzo januszowe
  • Odpowiedz
@ediz4:

gdzie tu widzisz rzecz ruchomą?

„Ruchomość – rzecz ruchoma. Kodeks cywilny nie zawiera definicji ruchomości. Jest ona definiowana w doktrynie w sposób negatywny jako wszystko to, co nie jest nieruchomością. Ruchomość, w przeciwieństwie do nieruchomości, można fizycznie przenieść.”

Przy zakupie w sklepie płacisz na miejscu więc finalizacja następuje przy kasie. Nie jest ona twoją własnością do czasu finalizacji.

Podstawa prawna?
  • Odpowiedz
@dob3k: Na umowie masz wzmiankę o wysokości zapłaty i formie jej uiszczenia. Przyjęło się że najpierw podpisuje umowę a potem przekazuję pieniądze. Jeśli NIE to na jakiej podstawie twierdzisz że przed zapłaceniem batonik w sklepie nalezy do Ciebie?
  • Odpowiedz
Ja #!$%@? festiwal #!$%@? w formie. Niedługo mówienie dzień dobry będzie januszostwem. Normalna sytuacja, kiedy klienci mówią o tym jest jak najbardziej fair więc o co chodzi? Że dziecko chciało zjeść teraz a nie za 20 minut? Boli was to czy co? Z takimi problemami lepiej nie miejcie dzieci bo w okresie dorastania mózg wam wybuchnie
  • Odpowiedz