Wpis z mikrobloga

Mirki pomóżcie:

Pytanie 1:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z pozycji auta nr.2. Czy będąc w pozycji nr. 5 nie powinienem użyć kierunkowskazu że skręcam w lewo?

Pytanie 2:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z pozycji auta nr. 1. Czy będąc w pozycji auta nr. 4, mogę ustawić się na skrajnym prawym pasie w pozycji auta nr 7?

Pytanie 3:
Jadąc z pozycji aut 1,2,3 egzaminator każe skręcić mi w lewo, ja do skrętu wybiorę pozycję auta nr.1 i po skręcie nie zajmę skrajnie prawego pasa, czy to będzie błąd?

#prawojazdy #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #gdansk
Pobierz ZAWADIAK - Mirki pomóżcie:

Pytanie 1:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z...
źródło: comment_DfhqW1Q4kVDWN0R7cVHJxPvwyux4RwMc.jpg
  • 30
@ZAWADIAK: ok, bylem jedno skrzyzowanie wczesniej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zdjecie na google troche nieaktualne. Ok, jechalbym z srodkowego pasa w lewo, ale bez migacza. Migacz wlaczylbym bedac na lewym pasie, dopoki sie nie przestawie na srodkowy badz zewnetrzny.
Migacz przydaje sie, aby poznac intencje, na malych rondach i srednich. Na tym jest mylacy z srodkowego pasa.
@stateless: co do skrzyżowań o ruchu okrężnym i zachowaniach się na nich istnieje od zawsze niepotrzebny spór, zasada powinna być jasna, całe kółko jest drogą jednokierunkową i w lewo kierunkowskaz włączany powinien być tylko i wyłącznie w przypadku zmiany pasa ruchu z prawego na lewy, natomiast zawsze w prawo kierunkowskaz przy zjeździe ze skrzyżowania o ruchu okrężnym (aczkolwiek znane mi są przypadki, żeby ze względów bezpieczeństwa nie używać prawego kierunkowskazu)( ͡
@stateless: > powaznie z srodkowego pasa jechalbys z migaczem? jak juz to bym wlaczyl go jak robie ten skret w lewo, ale nie przed swiatlami. Poważnie, bo jak wcześniej napisał
@Polinik: kierunkowskazem sygnalizujesz zamiar wykonania manewru, a jak wykonujesz każdy już widzi co robisz. Pojazd nr 2 stoi na pasie dla jadących na wprost i równoczesnie jest to pas dla skręcających w lewo( ͡° ͜ʖ ͡°)
kierunkowskazem sygnalizujesz zamiar wykonania manewru, a jak wykonujesz każdy już widzi co robisz

@dami-an:
A pisałem cokolwiek innego?

Pojazd nr 2 stoi na pasie dla jadących na wprost i równoczesnie jest to pas dla skręcających w lewo( ͡° ͜ʖ ͡°)

I dlatego, skoro nie ma kierunkowskazów sygnalizujących jazdę na wprost, sygnalizuję zamiar skrętu w lewo.
W czym problem?