Wpis z mikrobloga

Mirki pomóżcie:

Pytanie 1:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z pozycji auta nr.2. Czy będąc w pozycji nr. 5 nie powinienem użyć kierunkowskazu że skręcam w lewo?

Pytanie 2:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z pozycji auta nr. 1. Czy będąc w pozycji auta nr. 4, mogę ustawić się na skrajnym prawym pasie w pozycji auta nr 7?

Pytanie 3:
Jadąc z pozycji aut 1,2,3 egzaminator każe skręcić mi w lewo, ja do skrętu wybiorę pozycję auta nr.1 i po skręcie nie zajmę skrajnie prawego pasa, czy to będzie błąd?

#prawojazdy #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #gdansk
ZAWADIAK - Mirki pomóżcie:

Pytanie 1:
Na skrzyżowaniu chcę skręcić w lewo. Jadę z...

źródło: comment_DfhqW1Q4kVDWN0R7cVHJxPvwyux4RwMc.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZAWADIAK:
Grafika równie nieczytelna co bazgroły Gmocha.
1. Powinieneś, od samego początku, od pozycji 2. Kierunkowskaz ma informować wszystkich, co zamierzasz zrobić za chwilę, a nie co obecnie robisz. Dlatego jak stoisz w miejscu 2, z którego możesz jechać na wprost albo skręcić -- sygnalizujesz, że będziesz skręcał.
2. Tak, ale dopiero po ustąpieniu pierwszeństwa autom z prawej strony (w przypadku tej grafiki -- pojazdowi nr 5).
3. Jeśli wszystkie
  • Odpowiedz
@ZAWADIAK:
3. Jeżeli kilka pasów pozwala na ten sam kierunek i nie ma innych aut, to masz wybrać najbardziej prawy pas na ten kierunek pozwalający.
Więc jak środkowy pas wolny (auto 2), to nie możesz wjechać na lewy (auto 3).
  • Odpowiedz
@ZAWADIAK: co do 3 pytania, to ja odmówiłbym jazdy w lewo na skrzyżowaniu, gdybyś znajdował się w pozycji pojazdu 3 (z rysunku wynika, że jest to pas dla skręcających w prawo i jadących na wprost)( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
co do 3 pytania, to ja odmówiłbym jazdy w lewo na skrzyżowaniu, gdybyś znajdował się w pozycji pojazdu 3 (z rysunku wynika, że jest to pas dla skręcających w prawo i jadących na wprost)( ͡° ͜ʖ ͡°)

@dami-an: no tak, ale na pewno by mnie wcześniej poinformował, że mam skręcić w lewo, żebym miał czas wybrać odpowiedni pas ruchu ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz
@ZAWADIAK: zawsze szukaj jak najbardziej prawego pasa ruchu, czy jedziesz na wprost, czy skręcasz w prawo czy w lewo, pamiętaj również, że zawrócić (o ile nie zakazują tego przepisy) możesz tylko i wyłącznie ze skrajnego lewego pasa(chyba, że jest więcej pasów do zawracania, nie widziałem w życiu)( ͡° ͜ʖ ͡°) A na egzaminie z pozycji pojazdu nr 1 możesz skręcić w lewo pod warunkiem, że będziesz
  • Odpowiedz
1. Powinieneś, od samego początku, od pozycji 2. Kierunkowskaz ma informować wszystkich, co zamierzasz zrobić za chwilę, a nie co obecnie robisz. Dlatego jak stoisz w miejscu 2, z którego możesz jechać na wprost albo skręcić -- sygnalizujesz, że będziesz skręcał.

@Polinik: a czy jeśli od samego początku będę miał włączony kierunkowskaz, że skręcam w lewo, to czy nie będę tym mylił innych kierujących, że chcę zmienić pas ruchu? Co
  • Odpowiedz
@ZAWADIAK:
Celna uwaga -- zrób obywatelski projekt nowelizacji Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym -- wprowadzający dwa typy kierunkowskazu -- kierunkowskaz sygnalizujący zamiar skrętu i kierunkowskaz sygnalizujący zamiar zmiany pasa.
I może od razu zrób trzeci kierunkowskaz -- sygnalizujący chęć jazdy na wprost, żeby w ogóle nikogo nie mylić.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@b__m__b: nie ma błędu, zmieniający pas ruchu z prawego pasa ma pierwszeństwo przed pojazdem wjeżdżającym z lewego pasa ruchu na ten ich "wspólny środkowy pas ruchu"( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@b__m__b: to jest właśnie to co napisałem, pojazd nr 2 powinien na prawy albo może zając swój lewy, jeśli zajmuje lewy to ma pierwszeństwo przed pojazdem 1 który ma do dyspozycji dwa pasy ruchu (pozycje pojazdu 6 i 8), a chcąc zając pozycję 7 zmienia pas na prawy. Czyli w tej sytuacji ustępuje pierwszeństwo pojazdowi nr 2( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ZAWADIAK: Pozwolę sobie na podsumowanie, żeby na egzaminie nie było przypału.

1.Jak masz polecenie JAZDA NA WPROST albo W PRAWO zajmujesz prawy pas ruchu, skręcając w prawo z pozycji pojazdu nr 3 włączasz kierunkowskaz w prawo i wyłączasz go w okolicach przejścia dla pieszych (pozycja pojazd nr 4), jadąc na wprost zachowujesz tylko szczególną ostrożność.

2.Jeżeli polecenie JAZDY W LEWO to zajmujesz środkowy pas, pozycja pojazdu nr 2 i masz włączony
  • Odpowiedz
@dami-an:
2. Polemizowalbym z tym kierunkowskazem w lewo na srodkowym pasie. Kolega oblal tak prawko, bo sygnal moze tez znaczyc, ze chcesz zmienic pas na wewnetrzny. Mialem takie rondo na egzaminie i kierunku nie pokazywalem jadac srodkowym pasem, to jest mylace.

@ZAWADIAK: jesli pokazesz migacz jadac srodkowym pasem to uwazaj aby ktos cie nie obtrabil. Ja bym to zrobil, bo nie wiedzialbym czy jedziesz swoim pasem czy mi
  • Odpowiedz