Wpis z mikrobloga

Mirki złote programiści bazodanowcy :D Robię sobie taką bazę danych do aplikacji, której celem będzie zbieranie danych dotyczących straży pożarnej. Jednostki, strażacy, sprzęt, wyjazdy. I stanąłem w pewnym momencie. Jak teraz mogę najlepiej połączyć informacje z tych 3 tabel, które oznaczyłem pytajnikami?

W akcji brać udział mogą tylko strażacy znajdujący się we wskazanej jednostce. Wystarczy tutaj zrobić do każdej z tych strzałek tabelę łączącą many-many, a w aplikacji sterować danymi tak, żeby użytkownik przykładowo mógł dodać tylko tych strażaków czy samochody, które są dostępne z zalogowanej jednostki?

Kurcze z początku wydawało mi się to proste, ale teraz nie wiem czy po prostu nie kombinuję za bardzo. Moglibyście naprowadzić mnie na dobrą drogę? :D

#bazydanych #programowanie
Pobierz Rubajticos - Mirki złote programiści bazodanowcy :D Robię sobie taką bazę danych do a...
źródło: comment_sdNpzqiOlxcN6srvIfyw1O8b5dkXft87.jpg
  • 7
@b3rly: To właśnie muszę jakoś przemyśleć bo plan zakłada, że każda jednostka będzie mogła sobie robić własne wpisy tzn dla siebie, ale później mam robić analizie tych danych i tu już przydałoby się żeby nie było duplikatów przy zapytaniach np o ilość wyjazdów w danej gminie.

Dzięki za pomoc :)