Wpis z mikrobloga

Czytam wasze wpisy o tether i nie mogę zrozumieć jednej rzeczy. Po co ktokolwiek miałby wymieniać kryptowaluty na niego? Jaka jest zaleta tether która przemawia, że warto wymienić BTC na niego zamiast wymienić na dolary i przelać na konto? Może czegoś nie pojmuję ale wydaje mi się to mocno nielogiczne. Gdybym ja sprzedawał btc to jak najszybciej chciałbym mieć je na koncie w postaci złotówek, bo zawsze istnieje ryzyko, że między moja sprzedażą a zleceniem wypłaty giełda zakończy działalność. W przypadku tether istnieje dodatkowe ryzyko wahań jego kursu, upadku, braku możliwości zamienienia na dolary itd.

#tether #kryptowaluty #bitcoin
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@witam12: Jest troche zalez, jeśli założymy że będzie trzymał wartość do dolara. W momencie jakiegos dipa na walucie lub całym markecie mamy możliwość szybkiego wyjścia/wejścia.

Chodzi głownie o płyność. Jeśli powstanie jakiś doby sposób płynej wymiany fiat/crypto to theter straci dużą zalete.
  • Odpowiedz
Po co

@witam12: Generalnie dobrze kombinujesz. Ze wszystkim się zgadzam. Jednak jeśli ktoś nie zakłada upadku ani tetheru, ani giełdy to wymiana na USDT jest po prostu wygodna. Przydaje się np. gdy wyczuwamy spadek wartości kryptowaluty. Spekulując jakimś shitcoinem, gdy sprzedasz go na USDT to wiesz ile tak właściwie to jest warte i możesz na chwilę zapomnieć o zmienności kursu BTC.

Gdybym ja sprzedawał btc to jak najszybciej chciałbym mieć je
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@drakkar dzięki za wytłumaczenie, brzmi logicznie. Kto zajmuje się wymiana tethera na dolary (a może i złotówki, euro?)? I ile na tym przycina prowizji? Da się jakoś oszacować ile tetherow jest wymieniane na fiaty dziennie? To może nie być walek tylko intratny biznes.
  • Odpowiedz
@witam12: giełda pilnuje kursu usdt tak aby w przeliczeniu na USD było 1:1. Często musi "dodrukowac" tether aby utrzymać ta wartość. Ciekaw jestem jak przy spadku popytu na tether i np rosnącej podaży, cena tethera będzie stabilizowana
  • Odpowiedz
@witam12: Prosta sprawa, nie przelewasz na żadne konta walutowe, wymieniasz za pomocą 2 kliknięć a cała transakcja zajmuje kilka sekund. Łatwo uciec kiedy masz potrzebe i szybko wrócić i opłaty są niewielkie. A jak chciałbyś to wymienić w kantorze to masz do wyboru niewiele kryptowalut a przelewy między giełdami trwają około godziny. Jeszcze dłużej jak przelewasz kase do kantoru i spowrotem. Dodatkowo można napisac bota który sobie analizuje sytuację na
  • Odpowiedz