Wpis z mikrobloga

Alkoholizm - uzależnienie - dlaczego picie jest przyjemne ?

A-----l zwiększa poziom dopaminy w mózgu, dlatego wspomnienia, które zapamiętujemy po wypiciu są dla nas bardziej przyjemne, niż wydawałoby się nam to na trzeźwo. Taniec, słuchanie muzyki, rozmowa ze znajomymi wydają nam się przyjemniejsze, mózg traktuje je jako nagrody i zaczyna kojarzyć picie z nagrodami. Im bardziej skorelowany jest ten związek, tym większe ryzyko wystąpienia alkoholizmu u tych osób.

Rozsądna konsumpcja w umiarkowanych ilościach alkoholi nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Picie niektórych trunków będzie wykluczone u osób zmagających się z jakimiś konkretnymi chorobami przewlekłymi lub alkoholizmem. Wszystkie informacje zawarte w artykule są zaleceniami dotyczącymi tylko osób zdrowych. A-----l, podobnie jak inne środki odurzające, będzie dział na każdego inaczej. Każda jednostka ma też genetycznie uwarunkowaną liczbę enzymów redukujących działanie alkoholu, dlatego też nawet skłonność do popadania w alkoholizm jest dziedziczna.

Warto także mieć świadomość popularnych mitów na temat picia alkoholu. To nie prawda, że a-----l pobudza trawienie, wzmacnia, rozgrzewa, pomaga na sen. Eksperymenty obaliły także przekonanie, że a-----l gwarantuje lepszy s--s. Badania obaliły te mity i wytłumaczyły, skąd się bierze błędne myślenie.

Maksymalne porcje alkoholu

Światowa Organizacja Zdrowia określiła dopuszczalną dawkę alkoholu. Dla kobiet jest to liczba 11-12 porcji tygodniowo, ale nigdy powyżej trzech porcji jednorazowo; u mężczyzn jest to kolejno 14-15 dawek, przy maksymalnie czterech porcjach dziennie. Porcje określa się ze względu na rodzaj alkoholu - porcja jest to więc 10 gramów spirytusu, czyli jedna lampka wina lub jedno p--o.

Przekroczenie zaleceń WHO sprawia, że osoby zdrowe, zaczynają skarżyć się na dolegliwości, które z czasem doprowadzają do poważnych chorób. Dawek też nie można kumulować. Jedna dawka działa pozytywnie - odpręża i rozluźnia; jednak przy większym spożyciu dochodzi do senności, spowolnienia reakcji, zaburzeń koordynacji i świadomości.

źródło : https://dobrebadanie.pl/aktualnosci/article/7259-a-----l-wady-i-zalety.html

#alkoholizm #a-----l #zdrowie # leczenie alkoholizmu
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pablo18: To musisz zacząć coś robić, bo ja się czułem kiedyś podobnie po 3,5 roku NIE PICIA (chociaż może na początku zacząłem trzeźwieć, a potem tylko nie piłem). I niestety, wmówiłem sobie, że ja już potrafię .. ale to było dawno... byłem młody i głupi.
  • Odpowiedz
Coś co nie pozwoli Ci wrócić do nałogu. Może iść na terapię, bo to może być głód i dowiesz się co mogło go wywołać. Ja jak przychodzi zwątpienie to przypominam sobie swojego najbardziej s---------o kaca po chlaniu miesiąc do odcinki czasami po 2 razy dziennie. I mój głód mi się śni, że piję i budzę się bardzo zły. Wiem co go wywołuje.. widok pijących kolegów lub przymus przebywania w towarzystwie które pije.
  • Odpowiedz