Wpis z mikrobloga

#oczyocicy część trzecia

Dzisiaj odbyła się moja druga wizyta kontrolna po laserowej korekcji wzroku metodą LASEK

wpis 1
wpis 2

Od operacji minęło dwa miesiące i tydzień
Z wady wzroku -3,75 i ćwiartka cylinder obuocz zostało mi okrąglutkie śliczne zero ( ͟ʖ)
Póki co mam efekt halo xD Nawet jak oglądam film z napisami przy monitorze rozwalonym na pełne podświetlenie, a akurat literki są na czarnym tle to lekka jasna mgiełka je spowija xD Liczę się z tym że może tak pozostać, byłam tego świadoma gdy decydowałam się na zabieg
Nie nabawiłam się żadnego zespołu suchego oka, kropelki nawilżające odstawiłam jakiś miesiąc po zabiegu, w tej chwili są mi zbędne nawet w sytuacji 12 godzinnego ślęczenia przed monitorem

Kolejna wizyta za osiem miesięcy :)

Co mogę Wam napisać? Póki co, moim zdaniem, to jest warte każdego bólu i każdych pieniędzy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Póki co mam efekt halo xD Nawet jak oglądam film z napisami przy monitorze rozwalonym na pełne podświetlenie, a akurat literki są na czarnym tle to lekka jasna mgiełka je spowija xD Liczę się z tym że może tak pozostać, byłam tego świadoma gdy decydowałam się na zabieg

@Ocica: Jaka jest szansa na taki efekt? Jak długo zostaje? Generalnie chciałem sobie zrobić operacje na oczy ale właśnie ten efekt mnie
  • Odpowiedz
@Ocica: Ja po lasiku nie miałem halo, ale za to jestem wrażliwszy na światło, w ciepłych krajach okulary przeciwsłoneczne obowiązkowo, aczkolwiek od 5 lat coraz częściej wyjeżdżam do ciepłych krajów, średnio 9 tygodni w roku i się coraz bardziej przyzwyczajam. Od operacji minęło 8 lat powoli wydaje mi się że delikatnie wada wraca, może już starczowzroczność bo 30lvl here xD Ogólnie jest spoko nie żałuję
  • Odpowiedz
@Zydomasoneria: efektu halo nie ma się co bać. To jest po prostu delikatna poświata, która w ogóle nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. U mnie utrzymywał się jakieś 3-4 miesiące. Btw: nie musisz się do niego przyznawać :)
  • Odpowiedz
Póki co mam efekt halo

@Ocica: Z tego co czytałem to znika - jednym szybciej drugim wolniej.

Co powiesz o korekcji wzroku w Czechach? Ceny są tam o wiele, wiele niższe a i ludzie podobno tam jeżdżą bo właśnie taniej a jakość ta sama.

http://www.gemini.cz/
  • Odpowiedz
@Dyktus: Może zniknie, może zostanie :) Kontroli po zabiegu 3, absolutnie obowiązkowa jest pierwsza kilka dni po zabiegu (zdejmują opatrunek i warto żeby lekarz obejrzał czy nic się nie dzieje i czy nie trzeba kontynuować np. leczenia kroplami z antybiotykiem), pozostałe niby można odpuścić. W tej samej placówce/sieciówce co operacja

@przypadkowylogin: Pierwsze trzy doby po zabiegu

@Zydomasoneria: Ciekawi mnie gdzie chcesz iść :D Jaka procentowo szansa
  • Odpowiedz
@Endr3w: Już się przywykłam, czasami się zastanawiam czy ja przypadkiem przed operacją nosząc zwykłe soczewki tego nie miałam, ale nie umiem sobie odpowiedzieć na to pytanie bo nie pamiętam xD Fajnie wiedzieć że potrafi zniknąć, lepiej nie mieć niż mieć :)

@leesiuu: Mnie udało się zrobić zabieg w moim mieście, dodatkowo w promocji, cenowo wyszło mnie taniej niż w klinice którą podlinkowałeś, a generalnie ceny wydają się porównywalne
  • Odpowiedz
@Ocica: normalne ceny mają na poziomie w Polsce (po promocji). Ale zerknij na te ceny: http://www.gemini.cz/pl/znizka-20-lasik/ Tutaj już wygląda to według mnie korzystniej.

Ja bym się chyba decydował (o ile przejdę pozytywnie badania i nie będzie przeciwwskazań) na ten zestaw:
LASIK ReLEx SMILE (dożywotnia gwarancja)
5.084 PLN / 31.000
  • Odpowiedz
@Ocica: Na pilota chcę iść :D Póki spełniam wymagania zdrowotne, pomimo ślepoty w postaci dioptrii -3,5 i -3 ( ͡º ͜ʖ͡º), to raczej sobie odpuszczę. Właśnie o tym efekcie wspominała stewardessa co byłem z nią na lotniczniej komisji lekarskiej i mówiła, że ma znajomych pilotów, którzy przez to przestali latać. Co prawda jak się spytałem okulisty na badaniach o możliwe komplikacje to powiedział, że są
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@sorhu: jakoś nie mam weny zebrać się do wpisu. W skrócie wszystko jest ok, nie wrócił nawet najmniejszy ułamek wady, mam obuocz 0.0, astygmatyzm też przepadł (badałam się też w klinice niezwiązanej z tą która robiła mi zabieg). Suchość oczu doskwiera mi bardzo rzadko (np. przy zmęczeniu, niewyspaniu itp) - w granicach normy więc nie widzę w tym efektu ubocznego wymienianego dla takiego zabiegu. Minęło jakieś 1.5 roku. Jak coś
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@elementyzaskoczenia: to co wkleiłeś to starburst, mam to całe życie. Halo przeminęło. Źrenice nie pamiętam dokładnie, musiałabym odnaleźć swoją kartę, ale mówiono mi w klinice że duże
  • Odpowiedz