#p--o #piwowarstwo #craftbeer #pspd Cześć. Znacie może jakieś dobre źródła artykułów, najlepiej naukowych, związanych z piwowarstwem, jakością w produkcji piwa, badaniami piwa i procesów technologicznych? Mogą być obcojęzyczne, najlepiej po angielsku ale od czego jest Google translate, żeby sobie i z innymi nie poradzić ( ͡°͜ʖ͡°)
Potrzebuję zgromadzić literaturę do pracy mgr na temat produkcji piwa. Mam zamiar porównać produkcję domową, rzemieślniczą z produkcją na większą skalę. Badania chcę przeprowadzić na własnym piwie przez badanie konsumenckie, eksperckie i laboratoryjne. Nie mam jeszcze do końca dopracowanej struktury pracy. Będzie to zależało od materiałów, które uda mi się zgromadzić.
@kws77: uderzaj na jewarzkę / jepiwkę tam masz dużo ludzi którzy pisali podobne prace, profesjonalistów itd. Myślę że nawet udałoby ci sie podłapać kontrakt zeby wbić na warzenie do browaru.
Mam zamiar porównać produkcję domową, rzemieślniczą z produkcją na większą skalę
@kws77: Mam wrażenie, że temat nieco zbyt rozległy i tak szeroko zakrojone badania laboratoryjne zajmą Ci stanowczo zbyt dużo czasu, bo raczej nie będziesz miał środków aby zlecać je zewnętrznie. Może lepiej skupić się na konkretnym aspekcie, np zawartości jakiegoś konkretnego składnika fuzli, DMS, czy chociażby aldehydu octowego?
@Iperyt: mam możliwość przeprowadzenia tych badań, które wymieniłem. Laboratoryjne to podstawowe jak alko, ekstrakty, kolor, pH. Z konsumenckimi też nie powinno być problemu. Też bym wolał robić DMS, fuzle i aldehyd czy IBU, ale do tego potrzeba sprzętu, do którego nie mam na razie dostępu.
@kws77: od tego są wyszukiwarki publikacji naukowych np. sciencedirect. Jeśli Twoja uczelnia ma wykupiony dostęp to sobie z niej ściągniesz co CI potrzebne. Jeśli nie to zostają Ci publikacje typu open access ale tu trzeba uważać bo często merytorycznie są nic nie warte.
Mam zrobioną warkę, którą podzieliłem na 2. Jedną zrobiłem tak jak piszą w książkach ( ͡°͜ʖ͡°) z zachowaniem wszelkich zasad, głównie chodzi o temperaturę fermentacji i warunki przechowywania na cichej. Druga została walnięta pod kaloryfer i zapomniana.
@flamezz: Do książek też mam dostęp, Lehrla i Kopyra mam pod ręką. Banachowicz, Pazera, Bertinotti, Senderek, Lewis też nie są mi obcy. Jeśli chodzi o wrzenie rzemieślnicze to jest dużo literatury plus mam wszystkie Piwowary. Gorzej jest z dużymi browarami bo nie wszystkim chcą się dzielić.
@kws77: Mam wrażenie, że temat nieco zbyt rozległy i tak szeroko zakrojone badania laboratoryjne zajmą Ci stanowczo zbyt dużo czasu, bo raczej nie będziesz miał środków aby zlecać je zewnętrznie. Może lepiej skupić się na konkretnym aspekcie, np zawartości jakiegoś konkretnego składnika fuzli, DMS, czy chociażby aldehydu octowego?
@kws77: od tego są wyszukiwarki publikacji naukowych np. sciencedirect. Jeśli Twoja uczelnia ma wykupiony dostęp to sobie z niej ściągniesz co CI potrzebne. Jeśli nie to zostają Ci publikacje typu open access ale tu trzeba uważać bo często merytorycznie są nic nie warte.