Aktywne Wpisy
sezonowiec1 +207
Jestem właśnie w Sztokholmie, jak patrzę jak ta Szwecja upada to chciałbym żeby Polska tak samo upadała. To chyba ten sam poziom co Amerykanie na Twitterze piszący, że polska właśnie upada, bo mamy więźniów politycznych i inna pisowa propaganda xD
#bekazprawakow #4konserwy #urojeniaprawakoidalne
Zdjęcie bez żadnego kontekstu, dałem pierwsze lepsze
#bekazprawakow #4konserwy #urojeniaprawakoidalne
Zdjęcie bez żadnego kontekstu, dałem pierwsze lepsze
Mój dziadek zmarł w sierpniu 2021.
Wczoraj przy parkowaniu lekko zarysowałem sobie bok auta. Zarysowałem o słup na parkingu piętrowym, wiec ucierpiało tylko moje auto.
Jestem jego użytkownikiem i za niego płacę.
Powiedziałem rzecz jasna o tym rodzicom. Wczoraj miałem paskudny nastrój, bo walczę z #depresja . Ale Wczoraj było wyjątkowo nieprzyjemnie, plus właśnie ta sytuacja.
Rodzice oczywiście zaczęli pouczać, mówić wyłącznie o kosztach. W skrócie dołować mnie. Jeśli chodzi o same
Wczoraj przy parkowaniu lekko zarysowałem sobie bok auta. Zarysowałem o słup na parkingu piętrowym, wiec ucierpiało tylko moje auto.
Jestem jego użytkownikiem i za niego płacę.
Powiedziałem rzecz jasna o tym rodzicom. Wczoraj miałem paskudny nastrój, bo walczę z #depresja . Ale Wczoraj było wyjątkowo nieprzyjemnie, plus właśnie ta sytuacja.
Rodzice oczywiście zaczęli pouczać, mówić wyłącznie o kosztach. W skrócie dołować mnie. Jeśli chodzi o same
Otóż, zauważyłem, że w Polsce praktycznie niedostępna jest (poza FAM Pionki) najpopularniejsza amunicja do strzelb za oceanem, czyli buckshot, a po naszemu - loftki.
Ja wiem i rozumiem, że myśliwi to główna grupa posiadaczy strzelb gładkolufowych, a im grubym śrutem w Polsce polować nie wolno. Druga grupa, czyli strzelbowi sportowcy również ładują drobnicą. Jednak amatorów taniego rekreacyjnego strzelania z b. dużego kalibru niszczycielską amunicją - co oferuje właśnie ten rodzaj broni - powinno trochę być.
A tu lipa. Albo nieciekawy FAM Pionki (która to amunicja na tle amerykańskiej wypada słabo - mniej śrutu, do tego dość przeciętne/niskie prędkości początkowe, a jak wyjdzie, że twoja strzelba robi na niej słabe skupienie - to sorry, jesteś w dupie), albo kupuj 2-3 rodzaje premium hamerykańskiej amunicji na krzyż za 7-10zł za sztukę.
Przecież to jakiś absurd.
Może ja po prostu czegoś nie dostrzegam (a ta amunicja faktycznie jest dostępna), a może zwyczajnie polski posiadacz strzelby gładkolufowej to fanatyk FAM Pionki/drobnego śrutu/breneki i niczym innym lufy swojej strzelby nie skala? W tym drugim wypadku - trochę to smętne, bo zawsze gdy myślałem o strzelbie, to właśnie o grubszym śrucie (#4 Buckshot i większy), czasem o "brenece" (ale patrząc na ceny - cholera, na pewno nie od Brenneke) i zabawie, jaką daje taka wielka, silnie kopiąca, ale jednocześnie bardzo niszczycielska broń...
A by nie było samego tekstu - na obrazku taktyczna dubeltówka.
#bron #strzelby
No i w USA wymyślili specjalny koszyk, mocno zmniejszający rozrzut śrutu "flite control" czy jakoś tak to się zwie.
Z tym rykoszetowaniem to też ciekawe, muszę popytać hamerykanów.
No ale w Polsce jest nastawienie takie, a nie inne i na dobrą wolę prawodawcy nie ma co liczyć.