Wpis z mikrobloga

Nie uważacie, że konserwatyzm powinien zostać wpisany na listę chorób? No nie wiem jak inaczej można nazwać dostawanie ataków wściekłości i toczenie piany z ust ponieważ ktoś żyje inaczej niż ja xD Żeby to się kończyło tylko na wewnętrznym przeżywaniu takich uczuć, ale oni chcą swoje woluntarystycznie ustalone zasady narzucać i zakazywać postępowania inaczej. Takie jednostki powinno się moim zdaniem izolować od zdrowej tkanki społecznej albo nie wiem wysłać na jakąś wyspę, żeby tam sobie w spokoju robili swój konserwatywny raj xD A wy jakie macie zdanie?

#4konserwy #neuropa #polityka #pytanie
  • 35
@kochmap: w kambodzy nie bylo zadnego komunizmu, a pol pot byl agentem CIA. ZSRR za to do czasu przejecia wladzy przez Stalina bylo najbardziej tolerancyjnym krajem swoich czasow likwidujac podzialy rasowe, wprowadzajac rownosc plci (gdzie w panstwach zachodniej europy do lat 60. sprawca gwaltu mogl miec umozona kare, jesli zaproponowal ofierze malzenstwo, a kobiety nie mogly bez zgody mezczyzny isc do pracy) czy legalizujac malzenstwa homoseksulane, wiec jak najbardziej sie wpasowuje
@Leninzone: widzę, że nie masz pojęcia jak działa demokracja, twoje tezy opierają się zwyczajnie na ignorancji, w demokracji to większość ustala jak daleko sięga tolerancja, to są podstawy, skoro ludzie wybrali PiS to głosowali nie tylko na tej partii program ale też światopogląd, wychodzi na to, że większość Polaków nie życzy sobie tego co chce skrajna lewica i mniejszość nie zmusi większości do takich podstaw w demokracji.
@Leninzone: Tylko że mówiąc tak z kolei ty nie szanujesz ich poglądów. Zamiast pisac zeby pojechali na wyspę po pierwsze sam to możesz zrobić a nie kogoś chcesz wysyłać , po drugie oprócz takich rzeczy jak legalna aborcja i legalne małżeństwa jednopłciowe wszystko ci wolno a że jedno wyklucza drugie to zapewne cierpisz na tylko jedno ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Leninzone: Jestem za przy czym progresywizm w stylu RAZEM tak samo bym wpisał patrząc na to, że nawet państwo chcą wmieszać do karania za inne poglądy niż ich. Obie skrajności są równie popieprzone.
No nie wiem jak inaczej można nazwać dostawanie ataków wściekłości i toczenie piany z ust ponieważ ktoś żyje inaczej niż ja xD

@Leninzone:
To chyba nie wynika z definicji konserwatyzmu tylko raczej z tego jakiego typu ludzie częściej wyrażają określone poglądy. Nie uważam, że słuszność jakichś poglądów powinno się oceniać względem zachowania ludzi, którzy je popierają. Idea to jednak trochę wyższy poziom abstrakcji niż kilku mało rozgarniętych Januszy robiących #!$%@?.