Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu podkręciłem i5 750 z 2,6 na 4.0 GHz. Po włączeniu komputer w tryb uśpienia i załączeniu go z powrotem nie chciał się włączyć monitor, przeszedł w tryb oszczędzania. Po restarcie komputer działał, monitor nie chciał się zainicjować. Dopiero gdy odłączyłem zasilanie i trochę poczekałem monitor się włączył. Za to w biosie wyskoczył mi taki o to komunikat: The system has experienced boot failures because of overclocking or changes voltages, last settings in this page may not coincide with current H/W states. Płyta główna: GA-P55-UD5.
+ zauważyłem głośna pracę komputera podczas odpalania gier. Ma ktoś jakiś pomysł w czym problem? #informatyka #problem #komputery
  • 2
@Jackie_Boy: przesadziłeś z OC/ ustawione za wysokie napięcie. Podkręcaj o 100Mhz i sprawdzaj stabilność w Prime czy tam OCCT. Powinieneś też zwrócić uwagę na temperatury, bo pewnie znacząco wzrosły, ale chyba takich banałów pisać nie muszę? ( ͡° ͜ʖ ͡°) jakie chłodzenie?
@BrudnyPedro: testowałem primem ponad kilka godzin i wszystko było okej i temperatury nie przekraczały 80 stopni. Grandis 2. O dziwo komputer działa stabilnie i bios nie pokazuje żadnych błędów dopóki nie przejdę w tryb uśpienia. No i martwi mnie troche ta głośna praca ( ͡° ʖ̯ ͡°)