Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 266
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cocieboli: ja dostałem bon na zasiedlenie , w prawdzie tylko 5 tyś ( w mojej gminie/powiecie nie istnieje bezrobocie) ale w biedniejszych rejonach faktycznie dają nawet do 2x średnia krajowa.
otwarcie powiedziałem ,że już mam nagraną pracę w Trójmieście i jestem tutaj tylko dla bonu, nie było problemu :), kasa się przydała.
  • Odpowiedz
@cocieboli: Moja przyjaciółka korzystała z tego programu i z tego co mówiła, nie musi to być koniecznie UoP. Może to być też umowa zlecenie, ale musi mieć odprowadzane składki na ZUS. No i w jej przypadku urząd wymagał też przedłożenia umowy o wynajem lokalu, w którym zamieszkała.
  • Odpowiedz
@MegaKox haczyk jest taki ze na umowie musisz miec dokladne miasto wykonywania zawodu inaczej bon bedziesz musial zwrocic. Jak planujesz isc do gownoroboty to zobacz co bedziesz mial na umowie - znam osobe co miala zamiast miasta wpisane zachodniopomorskie i bon tezeba było zwrócić xD
  • Odpowiedz
@cocieboli wszystko spoko, pół roku temu byłem bezrobotny, znalazłem prace 180km od mojego miejsca zamieszkania na umowę o pracę. Tylko że nikt mnie nie poinformował o tym że przysługuje mi taki bon... Jak dowiedziałem się po fakcie to Pani z urzędu tylko powiedziała, że wszystko jest na stronie powiatowego urzędu pracy i mogłem sobie przeczytać. Rzeczywiście jest jakiś wycinek z ustawy, tylko chyba to nie na tym polega. W Polsce dalej
  • Odpowiedz
@reddesk: No niestety, dlatego o tym piszę tu, bo odsetek ludzi o tym wie, a o 500+, gdzie mnie to w ogóle nie obchodzi, wie każdy, co jest p------e moim skromnym zdaniem
  • Odpowiedz
@cocieboli: a moze wiesz jak to dziala? Czy firma musi byc oddalona od mojego miejsca zamieszkania o te kilometry czy ja moge byc z miasta X, firma ze wsi Y 20 km od miasta X, ale prace wykonujemy w miescie Z oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 100km to mi sie nalezy ten bon?
  • Odpowiedz
@cocieboli: Ja niestety za późno się o tym bonie dowiedziałem. Znalazłem pracę we Wrocławiu 100 km od miejsca zamieszkania. Byłem już umówiony na podpisanie umowy, ale zarejestrowany jako bezrobotny też byłem i chyba drugi profil miałem. Nawet niecały miesiąc. Dowiedziałem się o tym bonie i chciałem złożyć wniosek, to powiedzieli, że już za późno, bo muszą go jeszcze przez miesiąc czasu rozpatrzyć.
  • Odpowiedz