Wpis z mikrobloga

Mirki mam do Was pytanie.
W mojej okolicy nagle zabrakło prądu i z racji tego , iż nie posiadam UPS'a
komputer się wyłączył. Próbowałem włączyć sprzęt na nowo ale niestety nie ma całkowicie obrazu. Głośniczek z biosu daje sygnał jak zawsze lampka HDD się swieci tylko nie ma całkowicie obrazu. Teoretycznie monitor widzi, że coś jest podpięte czyli jakiś sygnał tam jest. Narazie sprawdziłem kości ram oraz wymieniłem bateryjkę z biosu. Sprawdziłem na innym monitorze oraz innych kablach (HDMI jak i D-SUB). Może mi jakoś doradzicie co jeszcze mogę ewentualnie sprawdzić. Z góry dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#informatyka #sprzetkomputerowy
  • 5
@VeeZ: Wiatraki się kręcą? GPU/CPU. Jeżeli masz dedykowaną kartę graficzną, możesz sprawdzić na zintegrowanej. Sprawdź też, czy jakieś smieszne zapaszki nie dochodza z płyty głównej. Sam brak obrazu można tłumaczyć uszkodzoną GPU, CPU albo płytę główną. To pierwsze łatwo sprawdzić, ale pomiędzy dwoma kolejnymi już nie tak łatwo rozróżnić. Oczywiście, nie jestem znawcą i być może jakiś specjalista się wypowie.
@VeeZ: Sprawdź kartę graficzną na innym kompie jeśli masz możliwość. Monitor jak rozumiem pokazuje czerń? Nie brak sygnału, ale włącza się i jest jakby komputer przekazywał czarny obraz? CPU można wykluczyć skoro przechodzi POST. Bez sprawnego CPU by nie przeszedł. Obstawiam grafikę. System się wczytuje? Słychać po pewnym czasie dźwięk włączania?
@rybamlot: @Tr8025: Problemem była spalona karta graficzna, po sprawdzeniu innej karty graficznej komputer działał sprawnie jak zawsze. Próbowałem ja wygrzewać ale niestety nie przywróciło jej to życia. Dziękuje bardzo za pomoc !