Wpis z mikrobloga

Czołem,
Jak część z Was być może pamięta, w ubiegłym roku wyszedłem z inicjatywą kursu programowania "Becoming a Software Developer", który ostatecznie posiadł 24 odcinki (wpisy + screencasty). W tym roku chcemy zrobić coś podobnego, tylko na szerszą skalę. Wraz z kolegą Darkiem planujemy stworzyć kurs dedykowany mikroserwisom - od całkowitych podstaw aż do stworzenia w miarę rozbudowanego systemu (oraz jego wdrożenie i związane z tym problemy). Całość będzie zbudowana w oparciu o .NET Core ale do tego dojdzie również masa innych technologii jak np. Docker, Rancher, Redis itd. Planujemy również nagrywać wszystkie materiały po angielsku, w związku z czym będzie okazja do szkalowania języka ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ciężko przewidzieć ile będzie odcinków, bo teoretycznie materiału jest +inf, niemnieje jednak myślę, że na spokojnie możemy tutaj mówić o przynajmniej 20 godzinach contentu. W załączeniu przykładowa rozpiska i pomysły odnośnie tego co chcemy stworzyć oraz jakie zagadnienia poruszyć. Wszelkie uwagi mile widziane :).
#programowanie #programujzwykopem #programista15k #dotnet #csharp #akademiaspetza #spetz
spetz - Czołem,
Jak część z Was być może pamięta, w ubiegłym roku wyszedłem z inicja...

źródło: comment_CdE9Otagpx8NRvk3Fw0kcMzt9krx3ODb.jpg

Pobierz
  • 39
@aseeon_: jasne, można też zrobić sztandarowy sklep ale to będzie nudne :). Możliwe, że pomysł jeszcze się zmieni, zobaczymy. Tak czy inaczej, prawie wszystko można zrobić jako monolit i będzie działać (zazwyczaj) dobrze.
@spetz: nie popadajmy ze skrajności w skrajność, między czymś mocno przekombinowanym, a monolitem jest sporo miejsca na całkiem spoko rozwiązania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@spetz: Świetna inicjatywa. Od siebie dodam, że jest mnóstwo odbiorców, którzy nie pozostawiają po sobie feedback'u, a są naprawde zadowoleni z Twoich materiałów.
Z tym SignalR to faktycznie dość burzliwy temat, osobiście wolałbym abyście jednak wykorzystali SignalR zamiast WebSockets.
Przy jednym z ostatnich projektów chcieliśmy wykorzystać SignalR Core, niestety z tego co wiem, na chwilę obecną nie ma prawilnego klienta dla Android i iOS przez co musieliśmy użyć socket.io.
@spetz: Nie za bardzo mi po drodzę z C#, ale chętnie posłuchałbym o teorii i uniwersalnych konceptach związanych z mikroserwisami. Można liczyć na jakiś wyraźny podział na część teoretyczną i wdrożeniową w kursie?
@Ejaculator: dzięki :). Tak, to prawda z bibliotekami dla klientów mobilnych szału nie ma, ale z drugiej strony implementacja tego samodzielenie nie jest aż tak skomplikowana. Również używałem socket.io ale po przeczytaniu niepochlebnych opnii ostatecznie zrezygnowałem.

@Pesio: pomyślimy nad taką strukturą odcinka/odcinków aby dało się te części wydzielić.