Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
moje kobieta jest w 11 tygodniu ciąży, przez ósemkę boli ją głowa cały czas, nie może spać, jest #!$%@?. mówię jej zadzwoń do stomatologa, do swojego lekarza, popytaj, trzeba znaleźć rozwiązanie. nie nie i nie bo zębów się nie wyrywa w ciąży. jest tu jakiś ekspert? trzeba znaleźć rozwiązanie

#ciaza #rozowepaski #zwiazki #logikarozowychpaskow #zdrowie #medycyna

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
  • 15
@AnonimoweMirkoWyznania: Koniecznie do dentysty. Wyrywanie zaleca się od 12 tygodnia, ale wiadomo że jak sprawa jest nagląca to można i wcześniej. Może ząb po prostu zepsuty i wystarczy rozwiercić i włożyć antybiotyk? Mi tak dentystka zrobiła w 10 tygodniu, dała specjalnie znieczulenie dla ciężarnych. Aktualnie 28 tydzień i wszystko w porządku, a w 20 tygodniu miałam usuwany ząb i też nic się nie dzieje. Lepiej zęby leczyć w ciąży, bo nieleczony
@alicjaxoxo: można robić kanałowe bez RTG, dentystka od razu powiedziała, że robi kanałowe bo ząb tego wymaga, a po ciąży mam zrobić zdjęcie i zobaczy, czy wszystko jest w porządku. najlepiej się wypowiadać w temacie o którym się nic nie wie.
@pusja nie znam się na ciąży ani dzieciach i nie tego dotyczy moja wypowiedz, ale leczenie kanałowe bez zdjęcia jest praktycznie niemożliwe do zrealizowania. Trzeba przed zamknieciem zęba (zwlaszcza wkladem z włókna szklanego) wykonac rtg zeby zobaczyc czy kanaly są szczelnie wypelnione. Opracowywanie kanalow bez rtg obciazone jest możliwościa poważnych powikłań i nie mam pojecia co za dentysta się zdecydowal na to.
@Shyvana: sprawa była konsultowana z kilkoma dentystami i każdy mówił to samo - wypełnić kanały pod mikroskopem, po porodzie kontrolne RTG (dzwoniłam do około ośmiu gabinetów, zarówno tych prywatnych jak i na NFZ). niestety ciąża ma to do siebie, że zęby lubią się bardzo popsuć.