Wpis z mikrobloga

#komputery #nas #sysadmin #homelab
Szukam jakiejś opcji do budowy taniego NAS-a
Budżet to takie 300-350zł (Mobo+proc+jakis 1-2gb ramu i obudowa,bez dysków)
Zależy mi żeby sprzęt był mały i niezbyt głośny.Myślałem żeby zrobić ze zwykłego peceta,ale halas i pobór prądu stanowocz odstraszają. Jednoplytkowce slabo wypadają w transferach SATA. W planach 2 lub 4 dyski w RAID1
Co koledzy polecacie?
@jedyny_wolny_login widziałem,że we wpisie sprzed 2dni pisałeś coś o mitx do 250zł - jak sie to ma?
  • 16
@korni007: nie znam się, ale się wypowiem. Używany terminal Fujitsu S450 z kontrolerem SATA na PCI? Tylko w obudowę ci się nie zmieści i musiałbyś jakiegoś risera użyć czy coś.
Budżet to takie 300-350zł (Mobo+proc+jakis 1-2gb ramu i obudowa,bez dysków)

@korni007: nie realne, cena obudowy pod nasa czyli takie mini itx to tak plus/minus twój budżet. Synka w używce 2 dyskowego za jakieś 300-500 powinieneś kupić.
@korni007: ok jak nie chcesz gotowca i ma być tylko pod dane żadnych zaawansowanych usług brał bym płyę na atomie. Sam miałem z 5 lat "serwer pod backup" co prawda bez raidu ale Atom D525 praktycznie spał. Debian, apache, ftp, syslog a nawet xy i rdp tam miałem.
@korni007: miałem to na intelu D525MW. Nawet gdzieś jeszcze leży, zasilane z pico psu i buforowca Mean Wella uptime wieczny. Konfig płyta + 1gb ram + sieciówka intela gigabitowa całość nie pamiętam dokładnie ile brała ale przedział był 15-35 W
@pozmu banana ma wolne transfery po lanie. Znalazłem już płytkę i obudowę razem wyjdzie mi 220zl,procek i ramy znalazłem, zasilacz też mam. Więc w sumie po taniosci mi się uda. Polecam obudowę Zalman m1, bo ma 5 zatok na dyski 2,5 i 3,5 w środku + jeden slot Hot swap.