Wpis z mikrobloga

@somsiad: nie kupuj w sklepie. Sklepowe to gunwo.
1. Zrób ciasto jak na nalesniki (dosc grube). Ile nalesnikow, tyle krokietow.
2. Cebula drobno pokrój
3. Pieczarki obierz i drobno pokroj (na prawde drobno)
4.Cebula i pieczarki przysmaz razem przez ok 6-10min
4. Naloz farsz na nalesniki i zwin delikatnie w rulon czy jak tam te krokiety maja wygladac. Jak robisz okragle to pamietaj aby zawinac boki do srodka aby farsz nie
@somsiad: Ja naleśniki do krokietów robię z tych składników: 7 szkl. mąki, 3 szkl. mleka, 6 szkl. wody (najlepiej przegotowanej i ostudzonej), 7 jajek, 3 łyżeczki soli (płaskie), 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Wychodzi ok. 30 sztuk. Są bardziej elastyczne i rzadko pękają. Dodatkowo na początku olej rozgrzać na patelni i dodać do wyrobionego ciasta i przemieszać (później już nie dodawać oleju). Nie wychodzą takie tłuste. :) Farsz zawsze robię: cebulkę drobno