Wpis z mikrobloga

@juzwos: ktoś komu szybko przychodzi do głowy rozwiązanie problemu, ktoś kto potrafi chociażby najpierw w głowie mniej-więcej przerzucić to co chce klient/przełożony na kod w krótkim czasie, ktoś kto potrafi rozwiązywać te problemy na różne sposoby, chociażby dzieląc je na mniejsze aż w końcu problem jest "pokonany" ;)

jestem zdania że język to tylko narzędzie, wolę umieć programować niż znać na pamięć jaka funkcja wbudowana np. jakie argumenty przyjmuje, zawsze można
@mam_lagi: a guzik, czasami lepiej posiedzieć na stacku (czy googlach, po prostu szukając i porównując) i wybrać najlepsze, najbardziej optymalne rozwiązanie niż klepać swoje na hurra nie będąc pewnym

a co do stacka to często wygląda to tak, że odpowiedzi są przez kilka lat edytowane i rozszerzane (ostatnio miałem przykład, jak znajdę to wrzucę), a kiedy przyjdziesz z konkretnym problemem i zadasz pytanie to nikt nie potrafi pomóc i odpowiedzieć -
@mam_lagi: @clockwork_orange:
Dobry programista zanim zacznie pisac kod zastanawia sie jak by tu zrobic zeby spelnic wymagania i rozwiazac problem bez pisania kodu.

kto to jest dobry programista, kto może siebie tak nazwać

Kazdy, nie ma jednoznacznych kryteriow i organizaji ktora daje komus certyfikat - jestes dobrym programista. Jak poszukujesz takiego taga by pomoc w rozwoju i zrozumieniu na jakim jestes etapie to bardziej polecam.
http://sijinjoseph.com/programmer-competency-matrix/

Jest to troche przestarzale