Wpis z mikrobloga

Czołem mircy

Wołam tagi #nalewka , #alkohol , #homemade , #pijzwykopem

Podpowedzcie proszę czy w nastawianej dziś nalewce zrobić jakieś zmiany/poprawki zanim będzie za późno?

miodowo-cytrynowo-imbirówka "Domelówka":

1.5l spirytusu 96%
1.5l wódki
1.5l miodu
5-10cytryn
1 korzeń imbiru

Takie same proporcje były rok temu i efekt macie na zdjęciu - alko leżakowało koło kaloryfera ok 3msc, raz na jakiś czas mieszkałem w gąsiorze aby wymieszać składniki.

Zastanawiam sie czy:
1) miód przed wlaniem do gąsiora podgrzać/zagotować (w zeszłym roku prosto ze słoika poszedł i przez całe 3msc utrzymywał się "glut" ;) )
2) zmienić proporcje miód/cytryny nieco w stronę cytryn
3) ile ma leżakować (planuję ok 2msc)
5) czy cukier jakim jest miód podwyższa po takim okresie poziom alkoholu w nalewce? (Matematycznie widzę ile % powinien mieć ale jest raczej mocniejszy o 10%)
6) nie było pkt 4.

Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi :)
  • 5
@domel_radom: Wszystkie składniki daj do gara i podgrzej mieszając tak żeby tylko stało się płynne.Tylko cytryny i imbir lepiej dać od razu do gąsiora bo będzie kłopot żeby to przelać z garnka.Można spróbować zastąpić 2 cytryny 1 pomarańczą.Te cytryny w butelce są obrane ze skórki?