Takie same proporcje były rok temu i efekt macie na zdjęciu - alko leżakowało koło kaloryfera ok 3msc, raz na jakiś czas mieszkałem w gąsiorze aby wymieszać składniki.
Zastanawiam sie czy: 1) miód przed wlaniem do gąsiora podgrzać/zagotować (w zeszłym roku prosto ze słoika poszedł i przez całe 3msc utrzymywał się "glut" ;) ) 2) zmienić proporcje miód/cytryny nieco w stronę cytryn 3) ile ma leżakować (planuję ok 2msc) 5) czy cukier jakim jest miód podwyższa po takim okresie poziom alkoholu w nalewce? (Matematycznie widzę ile % powinien mieć ale jest raczej mocniejszy o 10%) 6) nie było pkt 4.
@domel_radom: Wszystkie składniki daj do gara i podgrzej mieszając tak żeby tylko stało się płynne.Tylko cytryny i imbir lepiej dać od razu do gąsiora bo będzie kłopot żeby to przelać z garnka.Można spróbować zastąpić 2 cytryny 1 pomarańczą.Te cytryny w butelce są obrane ze skórki?
Łaszczyk tylko przez msc trenował parter. Trochę kompromitacja dla ferrariego, który podobno jest parterowcem, że po tylu latach treningów przegrał z typem co pochodził msc na treningi w płaszczyźnie parterowej.
Wołam tagi #nalewka , #alkohol , #homemade , #pijzwykopem
Podpowedzcie proszę czy w nastawianej dziś nalewce zrobić jakieś zmiany/poprawki zanim będzie za późno?
miodowo-cytrynowo-imbirówka "Domelówka":
1.5l spirytusu 96%
1.5l wódki
1.5l miodu
5-10cytryn
1 korzeń imbiru
Takie same proporcje były rok temu i efekt macie na zdjęciu - alko leżakowało koło kaloryfera ok 3msc, raz na jakiś czas mieszkałem w gąsiorze aby wymieszać składniki.
Zastanawiam sie czy:
1) miód przed wlaniem do gąsiora podgrzać/zagotować (w zeszłym roku prosto ze słoika poszedł i przez całe 3msc utrzymywał się "glut" ;) )
2) zmienić proporcje miód/cytryny nieco w stronę cytryn
3) ile ma leżakować (planuję ok 2msc)
5) czy cukier jakim jest miód podwyższa po takim okresie poziom alkoholu w nalewce? (Matematycznie widzę ile % powinien mieć ale jest raczej mocniejszy o 10%)
6) nie było pkt 4.
Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi :)