Wpis z mikrobloga

#mbank #allegro #payu #raty
Czołem Mirasy. Chciałbym się rozwiać wszystkie moje wątpliwości, bo jestem po rozmowie z konsultantem MBanku i nie wyjaśnił mi wszystkiego. Otóż jakiś czas temu wziąłem laptopa na Allegro poprzez raty PayU i zbliża się termin spłaty pierwszej raty. Jestem klientem innego banku, ale kredytodawcą był wspomniany wcześniej MBank. Nie otrzymałem żadnej umowy papierkowej, jedynie w formie elektronicznej na maila i mam tam podany jedynie rachunek techniczny. Otóż, czy żeby zapłacić ratę, muszę po prostu przed terminem wpłacić określone środki na wyżej wymieniony rachunek techniczny, czy zostaną mi one pobrane automatycznie z konta? Na forum MBanku wyczytałem, że wystarczy przelać kwotę na ten rachunek, konsultant z którym rozmawiałem mówi, że zostaną pobrane automatycznie, lecz po mojej dociekliwości jednak mówi, że muszę wpłacić na rachunek techniczny. Niestety nie mam czasu, żeby wybrać się osobiście do MBanku i zapytać kogoś "na żywca". Po przewertowaniu umowy wychodzi, że jednak muszę po prostu wpłacać pieniądze na ten rachunek. Miał ktoś może podobną sytuację, że brał raty w banku X, mimo że ma rachunek w banku Y? Na 99.9% jestem pewien, że po prostu muszę wpłacić kasiorę, ale nie chcę, żeby za jedną ratę zapłacić dwa razy. Wybaczcie pokręcenie i chaos w tym poście, ale jestem po kilkudziesięciu godzinach bez snu. Pozdrawiam!
  • 8
  • Odpowiedz
@hustle, środki na pobranie raty powinieneś wpłacić na wskazane konto techniczne prowadzone w mBanku. Natomiast z konta technicznego ratę na poczet spłaty kredytu pobierzemy automatycznie, wg harmonogramu spłaty.
Pozdrawiamy,

Zespół mBanku.
  • Odpowiedz
@hustle dodatkowo wydaje mi się, że w tytule przelewu musi być koniecznie zawarty nr umowy i numer kolejny raty "XXXXXXX Rata 1" dlatego np nie idzie ustawić sobie zlecenia stałego na to. Z tym, że mi przydzielili Alior, może w mBanku jest inaczej
@ZespolmBanku prawda co piszę czy nie prawda?
  • Odpowiedz