Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu #informatyka #komputery. Pytałem tu wcześniej, czy na laptopie z Lenovo z procesorem Intel Core i3, można zainstalować Windows 7. Dostałem lapka od koleżanki, jest na nim Windows 8.1, ona powiedziała mi, że Windows 7 nie będzie śmigał na nim, ale tu każdy mi pisał, że to bzdura i żeby instalować. Nie znam się na tym, ale dostałem od znajomego 2 wersje Win7 i próbowałem zainstalować i jednak nie śmiga, po nie udanej instalacji wyskakuje taki komunikat jak poniżej. Gdzie mogę się w 100%c upewnić czy na tym lapku można zainstalować windows 7? Dokładny model to Lenovo IdeaPad P580

Ewentualnie czy ktoś z #wroclaw może polecić jakiś serwis gdzie by mi to zrobili za rozsądną cenę.
maniek74 - Mirki spod tagu #informatyka #komputery. Pytałem tu wcześniej, czy na lapt...

źródło: comment_WcEzOkbemak46a9NlRJ5yUZQyaTtiVmg.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniek74: Przecież to oczywiste, że nie da się zainstalować Windowsa spod Windowsa. Musisz nagrać obraz na płytę lub zrobić bootowalny pendrive, ustawić w biosie rozruch i odpalić z cd lub pendrive. Sformatować dysk i zainstalować na czysto. Jeśli nie ogarniasz tak podstawowych spraw to daj znajomemu albo komuś z rodziny kto się zna i ci to zrobi za 50 zł.
  • Odpowiedz
@seattle: a mógłbyś mi napisać jak się "ustawia w biosie rozruch" czy to chodzi o wciskanie F2 gdy mamy czarny ekran? :) Ja kiedyś robiłem format, ale to było z 10 lat temu
  • Odpowiedz
@maniek74: Zależy od laptopa. Przy uruchamianiu przez krótką chwilę powinno się wyświetlić: press ... to options czy coś w tym stylu. U mnie to jest chyba F9, u Ciebie może być inaczej. Czasami nawet nie trzeba wchodzić do biosu i ustawiać, nagraj ten obraz, zrestartuj komputer i zobacz co się stanie, może samoczynnie się odpali.
  • Odpowiedz
@seattle: dzięki, tak zrobie. Tylko odpalając przez tego Deamona i na odpalonym windowsie 8, też się robiła jakaś instalacja, wybierałem jaki system chce (x32,x64) instalacja szła z 15 min, komp się zresetował i dopiero wtedy błąd na czarnym ekranie, klikałem przywróć 8.1 i dopiero wtedy ten błąd ze screena
  • Odpowiedz
@maniek74: bo próbowałeś instalować Windowsa spod Windowsa, stąd błąd. Zresztą ktoś już Ci to pisał. Google „windows 7 bootable pendrive”, zrób według instrukcji i z tego pena wystartuj kompa. Odpali się normalna instalacja systemu.
  • Odpowiedz