Wpis z mikrobloga

#januszbiznesu #ukraina #taxfree #granica

Bywam dosyć często na Ukrainie. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak Polak ze współpracą osoby z Ukrainy mogą współpracować w sprawie zwrotu podatku vat od towarów?

W sensie - mógłbym zainwestować w sprzęt elektroniczny, odpalić kilka procent ukraincowi z vat i na końcu sprzedać rzeczy na Ukrainie. Do tego ceny elektroniki na wschodzie są wyższe, a na punkcie produktów z Apple mają manie i potrafią przepłacić

Brzmi to pięknie, ale pewnie tak nie jest
Pytanie: kiedy konieczna jest obecność osoby Ukrainy?

przy zakupie w sklepie 》na granicy z dokumentami tax free 》ponownie w sklepie w Polsce przy zwrocie podatku

???
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zustriczi: Zależy gdzie chcesz kupować. Jeśli w Polsce to w sklepie, który oferuje sprzedaż TaxFree zakupu musi dokonać Ukrainiec i wypełnić formularz TaxFree,. Następnie na polskim przejściu granicznym musi otrzymać pieczątkę od polskiego celnika, że wywozi ten towar za granicę. Wszytsko musi się dokładnie zgadzać co na rachunku i co jest wywożone. Koniecznie musi to być obcokrajowiec. Po przewiezieniu przez granicę odsyła rachunek i podstemplowany formularz TaxFree do sklepu a
  • Odpowiedz
@zustriczi: Towar musi wywozić osoba nieposiadająca stałego zameldowania w krajach UE i to ona korzysta z Tax Free. Ukraińcy to robią bardzo chętnie, stąd takie kolejki. Właściwie Ukraińcy nie potrzebują ciebie do współpracy - samo sobie z tym świetnie radzą.
  • Odpowiedz
Dziekuję za odpowiedzi, tak myślałem. Bardziej chodziło mi o zainwestowanie w sprzęt, nie każdy ukrainiec ma tyle pieniądzy by zainwestować, a w sumie za poświęcenie troche czasu by coś na tym zyskał.
Czy oprócz tego istnieją jakieś limity przewożonego towaru? I jeszcze jedno - na lotnisku rownież da się takie papiery podbić?
  • Odpowiedz
@zustriczi: Jeśli się wymeldujesz to nie musisz mieć nawet Ukraińca do pomocy. Ważne, że nie masz meldunku w kraju EU, nie obchodzi ich czy masz jakikolwiek meldunek bo nie mogą tego udowodnić. Jest masa krajów w których nie istnieje coś takiego jak meldunek. Powiesz, że mieszkasz sobie w Gruzji czy gdziekolwiek.

Najłatwiej byłoby kupować w sklepach które mają tax free w Global Blue. Wtedy odebrać kasę możesz już na Ukrainie,
  • Odpowiedz