Wpis z mikrobloga

Całkiem niedawno zacząłem swoją przygodę z gitarą, co prawda co najmniej o 10 lat za późno, ale jednak zacząłem :).

Mam taki problem, mam podane akordy do danego kawałka, ale nie mam typowego bicia, tylko tj. jest rozłożony na pojedyncze dźwięki. Powiedzmy mam akord G i każda struna jest grana osobno, jak to rozgryźć? Udało mi się dowiedzieć, że mając akord E, zaczynam od dźwięku E, mając G, zaczynam od G i tak dalej, ale jak wygląda dalsza kolejność? Jest jakiś utarty schemat na to jak grać kolejne dźwięki, czy tylko metodą prób i błędów?

#gitara #gitaraakustyczna
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Glenroy: To nie jest tak że jak grasz akord E to zawsze najpierw musisz zagrać dźwięk E, później G#, później taki i tak dalej. Zwykle takie arpeggia(czyli akordy rozłożone na pojedyncze dźwięki) gra się w ten sposób że masz schemat jakie STRUNY grasz kolei. Kolejność składników akordu nie ma znaczenia, choć tak jak zauważyłeś często jest tak że zaczyna się taki schemat od prymy (pierwszego stopnia, np. dla akordu G
  • Odpowiedz
@balrog84: @Szajs: @Kubul: OK, dzięki, jutro w wolnej chwili obadam podesłane filmy. Czyli ogólnie, jeżeli mam podane tylko akordy, mimo wszystko będę musiał poświęcić wieczór, żeby opracować sobie schemat jakie struny grać po kolei :).
  • Odpowiedz