Wpis z mikrobloga

Taki problem dzisiaj wyszedł: komputery w sieci nie widzą zasobów "serwera". Serwer na win10. Pingi do niego działają. On widzi wszystkie inne kompy w sieci i można z niego na te inne wchodzić. Od wczoraj nic nie było na nim zmieniane (chyba, że jakaś ukryta aktualizacja).
Ja już nie mam pomysłów. Sprawdziłem chyba wszystkie porady jakie znalazłem.
- wszystkie w jednej grupie roboczej
- udostępnianie włączone
- na zaporze nic nie blokowane (wyłączałem zaporę na testy)
- innych niż systemowe zabezpieczeń nie ma
- włączałem już różne usługi (sam już nie pamiętam ile tego było)
- zmieniałem sieć na publiczną<>prywatną

#komputery #pc #siecikomputerowe #windows10
  • 14
@mgr_rybak: Co udostępniasz? Ping idzie po nazwie czy po IP? Jak standardowe udostępnianie plików, to sprawdź uprawnienia do katalogów. Wyłącz jeszcze windows defender na wszelki wypadek i sprawdź.
@piotrulos: Tak była rozbudowywana sieć. Najpierw był jeden komp, potem dodano drugi itd. WS2016 z tego co czytam to koszt ok. 500$ więc tanio nie jest

@w_t_d: Przede wszystkim postawiona jest baza na SQL i oczywiście kilka katalogów. Sprawdziłem uprawnienia - nie ma zmian. Klienci nie mogą w ogóle nawet się dostać do zasobów. Chwilę coś komputer mięli i pokazuje komunikat o problemach.
W otoczeniu sieciowym go widać. Ping leci
@mgr_rybak: jaka jest tam wersja 10? wpisz winver i zobacz.
Najnowsza to 16299.98
Skoro odpowiada na ping to może jakaś usługa jest wyłączona odpowiedzialna za udostępnianie.
Można spróbować stworzyć innego użytkownika i udostępnić coś testowego.
@tajnywykopek: Oczywiście widziały. Jeden dzień działało ok (znaczy już od miesięcy działało ok), a na drugi dzień rano już nie działało.

@piotrulos: Założyłem nowego użytkownika - bez zmian.

Ale przyszedł dzisiaj informatyk, mieszał, testował, zmieniał i w końcu po jakiejś zmianie w ustawieniach udostępniania zaczęło działać po IP. Po nazwie nadal nie działa, ale to już mały problem. Zablokowany IP na routerze, na klientach poustawiane ścieżki po IP i firma