Wpis z mikrobloga

Pytanie jest proste, czy byłbyś zwolennikiem likwidacji (obniżenia) progu wyborczego. Ciekawie byłoby jakbyście napisali dlaczego uważacie tak, a nie inaczej. Zapraszam do dyskusji.
Ponieważ nigdzie nie mogłem znaleźć, więc zrobiłem symulację, co by się stało, gdyby przy aktualnej ordynacji wyborczej znieść próg wyborczy.
PiS - 218 (-17)
PO - 131 (-7)
Kukiz - 39 (-3) (Wilk by się nie dostał)
N. - 24 (-4)
SLD - 29 (+29)
PSL - 14 (-2)
Korwin - 3 (+3) (JKM, Berkowicz, Damian Małek (okręg Rzeszów))
Razem - 1 (+1) (Adrian Zandberg)
MN - 1 (-)
#neuropa #korwin #4konserwy #razem #ankieta #cbom

Czy uważasz, że próg wyborczy powinien zostać zniesiony

• Tak 66.3% (59)
  • Nie 33.7% (30)

Oddanych głosów: 89

• 19
@lewaq3000: Jeśli się nie mylę to np. w Hiszpanii nie ma ustawowego progu wyborczego (pewnie z uwagi na ugrupowania regionalne). Natomiast ja mam pytanie a propos Twojej symulacji? Z komitetu PiS ilu nie dostałoby się ziobrystów, ilu nie dostałoby się gowinowców? Jak wyglądało to w przypadku ZL, bo przecież nie byliby to sami członkowie SLD?
@Strain: uuu ciężkie pytanie. Nie jestem w stanie na nie odpowiedzieć, niestety na stronie PKW, nie ma przynależności do partii. Musiałbym przeczesywać nazwisko po nazwisku. Ewentualnie mogę przysłać prtscr, z którego okręgu weszło ile posłów, z której listy, a Ty możesz sobie przeczesywać.

@LibertyPrime: Z drugiej strony, gdyby próg został zniesiony coraz więcej małych ugrupowań startowałoby w wyborach i dostawałoby się do sejmu. Po wyborach w 2015 roku PiSowi ciężko
@lewaq3000: nie, juz to w PL przerabialismy i bylo pelno planktonu.
Znioslbym dodatkowy prog dla koalicji bo to jest jakies kuriozum (a jeszcze wiekszym kuriozum jest fakt, ze SLD w ten sposob poszlo do wyborow). Nie wiem, moze bym obnizyl z 5 do 4-rech.
Znioslbym dodatkowy prog dla koalicji

@pk347: co jakby plankton połączył się w koalicję, np. na Dolnym Śląsku Bezpartyjni Samorządowcy, na Śląsku RAŚ... Wydaje mi się, że właśnie po to istnieje to ograniczenie, żeby słabe partie i właśnie plankton nie połączyły się w koalicję.
@WojciechOlszanski: mógłby być z tym mały kłopot, nie wiem jakie Front Polski ma poparcie, ale ponad 3% dały razem jeden mandat i to tylko dlatego, że w Warszawie mieli dużo głosów. No chyba, że zgromadzilibyście dużo głosów w jednym okręgu, lub umówilibyście się, że wszyscy głosujecie np. w Warszawie.

@Assailant: wtedy mieszkańcy opolskiego i lubuskiego byliby nieźle nadreprezentowani w porównaniu do ludzi ze śląskiego i mazowieckiego.
@lewaq3000 jestem za likwidacją Senatu. Myślę że najlepszy byłby system że są wybory do sejmików wojewódzkich i każdy sejmik wysyła swoich do parlamentu krajowego. Oprócz tego wybierany jest prezydent który sam sobie wybiera rząd. W trzecich wyborach wybierani są sędziowie Sądu Najwyższego (oczywiście żeby kandydować trzeba mieć wykształcenie prawnicze i doświadczenie) którzy organizują cały wymiar sprawiedliwości. Tak mamy pełną niezależność trzech władz. I nawiązanie do tradycji I Rzeczpospolitej.
I nawiązanie do tradycji I Rzeczpospolitej.

@Assailant: najgorsza tradycja z możliwych.

Oprócz tego wybierany jest prezydent który sam sobie wybiera rząd

@Assailant: czy parlament mógłby zmienić ministra.

jestem za likwidacją Senatu

@Assailant: to z twoim systemem wyszedł całkiem niereprezentatywny system, jestem całkowicie na nie.

każdy sejmik wysyła swoich do parlamentu krajowego

@Assailant: pomysł godny rozpatrzenia, w końcu samorząd miałby swój głos.