Wpis z mikrobloga

Domowa kawa fermentowana

Składniki na 5 L kawy:
- kawa palona mielona
- burak cukrowy - prażony
- żyto
- drożdże do kawy fermentowanej
- 5 litrów wody
- 300 g cukru

BROWIN poleca:
- kawa fermentowana CO ZA KAWA!

Niezbędnik:
- wiadro spożywcze GWIOZDA
- worek filtracyjny do nalewek
- szybkowar


Przepis:
Kawę, buraka oraz żyto wsyp do 5 litrów wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj 300 g cukru i dokładnie wymieszaj. Płyn przefiltruj przy pomocy worka filtracyjnego. Wystudź do temperatury 25°C. Dodaj drożdże. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręć nakrętkę. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a następnie kawę przenieś w chłodniejsze miejsce. W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce – jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj. Gotową kawę możesz przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #przepisy #gotujzwykopem #pijzwykopem
Browin - Domowa kawa fermentowana

Składniki na 5 L kawy:
- kawa palona mielona
-...

źródło: comment_ItNx6ZZMTUBA0N869zFjpfv1xUZONYlU.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach