Z wszystkich GOP-owskich Ikarusów 280, jakich jeszcze 5 lat temu mieliśmy na Górnym Śląsku w bród najbardziej tęsknie za tymi z PKM Sosnowiec. W czasach, kiedy w PKM Katowice większość pozostałych przy życiu Ikarów stanowiły nowocześniejsze egzemplarze z lat 90, albo zmodernizowane egzemplarze z lat 80, w PKM Sosnowiec wciąz zapieprzały aż do 2013 roku biało-czerwone złomki z lat 80 w stanie stosunkowo oryginalnym, nadając Katowickim ulicom niesamowitego złomiastego charakteru żywcem z lat 90. Tęsknie. #kzkgop #autobusyboners #ikarusy #nostalgia
@Ikarus_280: no i za tymi czerwonymi złomami z PKM Bytom też tęsknie, nie było większych złomów na Śląsku pod względem stanu technicznego, no ale to już raczej dawniejsze dzieje - po bankructwie bytomskiego przedsiębiorstwa w 2006 większość z nich skończyła w hucie, nawet 9 letnie egzemplarze z rocznika 1997, bo nikt już nie chciał odkupić wysokopodłogowego autobusu.
@Ikarus_280: Teraz jak tak myślę to dziwi mnie czemu nikt nie zrobił niskopodłogowej wersji przyczepy w Ikarusach 280 (coś jak w Jelczu tyle że tam był niski przód i wysoki tył) - mogłyby dzięki temu figurować jako autobusy częściowo niskopodłogowe i dalej jeździć...
@oficer-prowadzacy: coś podobnego zrobiono w BKV Budapeszt robiąc częściowo niskopodłogowy(za tylną osią) autobus z Ikarusa 260 ( ͡°͜ʖ͡°) Wyszło nieźle i tanio, tyle, że ten ich przewoźnik długo był biedny jak mysz kościelna - po bankructwie Ikarusa praktycznie nie kupowali nowych autobusów, w 2004 roku kupili 150 sztuk Volvo 7700A i to do niedawna były jedyne nowoczesne autobusy w morzu starych Ikarusów(niewiele było wśród
@oficer-prowadzacy: swoją drogą ciekawie byłoby, gdyby Ikarus wpadł w latach 80/90 na produkcje fabrycznie nowych Ikarusów serii 200 z obniżoną w ten sposób podłogą.
@soadfan: do jesieni 2014, mimo iż miały zniknąć wcześniej. Sporo z nich miało już zmieniony wygląd podczas naprawy głównej w ten oto sposób. W PKM Sosnowiec chyba żadnego tak nie oszpecili.
#kzkgop #autobusyboners #ikarusy #nostalgia
źródło: comment_39raSHYc78W3z2YfrJEY6bkXunVNj0Nl.jpg
Pobierzźródło: comment_PbBOAIBKfH0qII5laX38CO8VB4ElE1vk.jpg
PobierzTeraz jak tak myślę to dziwi mnie czemu nikt nie zrobił niskopodłogowej wersji przyczepy w Ikarusach 280 (coś jak w Jelczu tyle że tam był niski przód i wysoki tył) - mogłyby dzięki temu figurować jako autobusy częściowo niskopodłogowe i dalej jeździć...
źródło: comment_DcVc6DnWVkRZLJE7YFo9vSuR8dItRFgC.jpg
Pobierzźródło: comment_3Qrpjho9AwpjOuAXPeeInM6gMaCJ8UcQ.jpg
Pobierzźródło: comment_pTbsJ6TOPklfB8V3TkwYqRPNKEK4gir5.jpg
Pobierzźródło: comment_FmNg7DrqNTASRm12Zo07RA54RaZjg5LW.jpg
Pobierz