hej mircy! planuje dodać do mojego oatmeal stouta wiśnie na fermentacje cichą. Chciałbym wrzucić ok 2-3 kg na 10 litrów piwa. Jak myślicie lepsze efekty dadzą całe owoce (zamrożone, a potem spasteryzowane), czy pulpa?
@leszczukombo: Spora ilość, ja do Double Milk Stouta dałem 1kg/10L i wydaje mi się, że już zdominowały smak i aromat. Z taką ilością zrobi Ci się kompot moim zdaniem.
dzieki wielkie, jutro wrzucam rozdrobnione wiśnie na cichą :D A co do ilości to poprostu uznałem po przeczytaniu kilku wpisów na temat owoców w piwie, że te 2-3kg będą okej (nie robiłem jeszcze piwa z owocami, dlatego na swoich doświadczeniach średnio mogę bazować xD). Dodam mniej tych owoców i dzięki za podpowiedzi
planuje dodać do mojego oatmeal stouta wiśnie na fermentacje cichą. Chciałbym wrzucić ok 2-3 kg na 10 litrów piwa. Jak myślicie lepsze efekty dadzą całe owoce (zamrożone, a potem spasteryzowane), czy pulpa?
#piwowarstwo
A co do ilości to poprostu uznałem po przeczytaniu kilku wpisów na temat owoców w piwie, że te 2-3kg będą okej (nie robiłem jeszcze piwa z owocami, dlatego na swoich doświadczeniach średnio mogę bazować xD). Dodam mniej tych owoców i dzięki za podpowiedzi
@leszczukombo: o #!$%@? xD 300g starczy