Wpis z mikrobloga

Mirki z tagu #pc #informatyka #komputery i #programowanie , pomocy. Opiekuję się kilkukomputerową siecią u mnie w biurze. Dosłownie 10 komputerów na krzyż. Z racji ochrony danych osobowych każdy użytkownik pracuje na koncie bez uprawnień administratora, a hasła do kont administratora znam tylko ja (jest długie i wszędzie takie samo). Do tego polityka zmiany haseł co miesiąc, z wymogiem złożoności i brakiem powtarzalności itp. Któregoś razu, parę miesięcy temu, robiąc coś na jednym stanowisku byłem zmuszony ustawić inne, równie mocno skomplikowane i... dzisiaj musiałem go użyć, a nie jestem w stanie sobie przypomnieć :P. Istnieje jakiś sposób na odzyskanie takowego hasła administratora? #windows10 pro...
  • 8
@ciezka_rozkmina: Nic, ale w akcie desperacji... :P. Po prostu jak pomyślę o formacie i instalowaniu wszystkiego od nowa to mnie szlag trafia. Póki nie jest to ultraniezbędne do wykonania jakiejś czynności to jeszcze jakoś przeżyję, ale wiem, że nadejdzie taki dzień, że będę tego hasła potrzebował.
@Smartek: a troche tego jest: hirens boot cd, Offline NT password, nawet narzędzie od microsoftu MSDaRT.

Nawet sztuczki z podmianą pliku utilman.exe na cmd.exe, i wtedy klikając na ekranie logowania tą ikonę od narzędzie masz dostęp do cmd i możesz stworzyć nowe konto admina i z tego konta zresetować stare hasło.