Wpis z mikrobloga

No i Miretrzky jest przypał - domena .com przejęta przez chińczyków albo amerykanów tylko na cele typosquatterskie.

inb4 O HUI ściana tekstu wyszła ale może dla niektórych przypadek-przestroga a inni może spotkali się z takimi miechanizmami przejęcia?

Kontekst:
Na szczęście nie jest to domena główna ale właśnie typo zabezpieczenie - 'x' zamiast 'ks'. Klient przegapił odnowienie, później narzucono 150 USD opłaty dodatkowej za odzyskanie z okresu wygasania więc machnęli ręką i zamiast od tak przejąć ją po uwolnieniu okazało się że myk i ma ją jakieś syfne konto z fałszywymi danymi Who Is, jeszcze nie wszędzie rozpropagowanymi z resztą, numer telefonu amerykański nie istnieje ale mail jest w dziwnym ciągu znaków w domenie 163.com czyli należy do Chińczyków.

Skutki:
Pod adresem natychmiast powstała strona z jakimś syfnym sklepem z odzieżą po hiszpańsku albo portugalsku (?!). Wg mnie wygenerowany syf kto wie czy nawet nie scammerski i tu sie zaczyna problem bo to już kiepskie powiązanie z marką mimo że dotąd to użycie wersji typo z 'x' w nazwie było minimalne, realnie pewnie żadne.

Rozwiązania:
Ty pada pytanie - 'i co teras'? Czekać okrągły rok do wygaśnięcia i ustawić wtedy np przy użyciu Aftermarket przechwytywanie w okresie wygasania (normalny priorytet, niski jest tylko na rejestrację - nie rozumiem różnicy TBH)? Skoro nie będzie tam praktycznie wcale ruchu to Chińczycy ją raczej porzucą, co nie? Dodam że domena jest nieprzeciętnie długa (14 znaków + .com) i złożona z dwóch specyficznych fraz więc nazwa wcale nie jest atrakcyjna dla kogoś z zewnątrz. Są wg was szanse na to że to będzie docelowo tak uwolnione jednak?
Sprawdzałem opcje sporów w ICANN i niby jest tędy też droga ale to autentycznie wymagałoby zarejestrowanego znaku towarowego i to najlepiej wręcz w USA, tam też spory, gra i koszty niewarte kompletnie zachodu. Co ciekawe już znacznie łatwiej byłoby w Polsce taki spór wygrać bo dwie instytucje się tym zajmują oficjalnie!

Co wy na to? Macie doświadczenia podobne? Z domenami .pl i krótkimi konkretnymi frazami inna sprawa choć i tam udawało mi się np odrzucać oferty na 6 tys, tylko po to żeby tuż po uwolnieniu ją ręcznie zarejestrować za grosze xD Choć wiadomo że niektóre dobre frazy ludzie potrafią trzymać w opór. W przypadku tego .com mamy jednak do czynienia z czymś kompletnie zautomatyzowanym, bez licytacji - wprost od razu jakiś syfny ecommerce z nawet źle sprofilowanym jego językiem domyślnym. Jest nadzieja?

#domeny | #hosting | #webdev i #webdevhelp też w sumie dam
Pobierz Saeglopur - No i Miretrzky jest przypał - domena .com przejęta przez chińczyków albo ...
źródło: comment_Etr74AOzMSyG2GzIepdIETrLw3nAghRC.gif
  • 7
Ty pada pytanie - 'i co teras'? Czekać okrągły rok do wygaśnięcia i ustawić wtedy np przy użyciu Aftermarket przechwytywanie w okresie wygasania (normalny priorytet, niski jest tylko na rejestrację - nie rozumiem różnicy TBH)? Skoro nie będzie tam praktycznie wcale ruchu to Chińczycy ją raczej porzucą, co nie? Dodam że domena jest nieprzeciętnie długa (14 znaków + .com) i złożona z dwóch specyficznych fraz więc nazwa wcale nie jest atrakcyjna dla
@webh: Cytuję: Error #25001: Domena nie znajduje się na naszej liście usuniętych domen. Niektóre domeny globalne muszą wygasać, aby móc dodać je do przechwytywania.

Nie da się monitorować domen innych niż polskie ale przechwytywać już jednak tak.
@Saeglopur: 150 USD za odzyskanie domeny z okresu wygasania? Jak zapomniałem przedłużyć swojej domeny .pw (domena najwyższego poziomu, krajowa, dedykowana dla Palau, tak przy okazji), to jedyne co musiałem zrobić, to poczekać 3 dni po opłaceniu faktury, bo tyle to trwało. Stawka normalna, bez żadnych dopłat, rejestratorem jest OnlyDomains.com Kwestia była taka, że ja spóźniłem się 2 dni, więc jeszcze był ten 14-dniowy (czy 30-dniowy - nie pamiętam dokładnie teraz) okres
@jurny_juhas Rejestrator jeden z najgorszych i dlatego nawet się cieszę że takie z nim mieli doświadczenia wbrew moim rekomendacjom o migracji ASAP ale oni nawet za kod Auth info chcą 122,99zl xD Domeny.pl - rak na poziomie home.pl i innych ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Pierwsze 30 dni po wygaśnięciu com jest po prostu blokada, kolejne 30 dni to moment w którym rejestrator może naliczyc ile chce za odzyskanie
@getin: Ano tak i na takim hłe hłe poziomie odpowiedzi póki co w większości. A mnie ciekawią właśnie doświadczenia z takimi chińskimi automatycznymi systemami typosquatterskimi.