Wpis z mikrobloga

Szanowne lotnicze mirki spod tagów #szybowce i #szybownictwo
Z racji tego, że nie robię się młodszy, kiedyś moje serce nie zdzierży emocji skoków spadochronowych i warto by zacząć już jakieś spokojniejsze hobby.
W przyszłym roku chciałbym zrobić sobie kurs szybowcowy. Oczywiście na forach jest o tym pełno informacji, ale zawsze jest pewna wiedza "tajemna". Gdzie najlepiej można by było zrobić taki kurs? W Polsce? Może za granicą? Zależy mi na wyluzowanym instruktorze, bezpieczeństwie, i porządnym kursie bez omijania pewnych tematów "bo nie ma czasu".

Macie jakieś uwagi jak i gdzie zacząć? Ile dni urlopu trzeba na to przygotować w praktyce?
  • 8
Kurs podstawowy można zrobić w kazdym aeroklubie, jeżeli chodzi o terminowość to ciężko wyznaczyć czas, niektórzy robią w tydzien a niektórzy w 3. Zalezy od pogody. Fajnie zorganizowane są aerokluby blisko dużych miast (Kraków, Warszawa), tam to dziala prężnie i sprawnie, kilku instruktorow i kilka grup które latają. Najlepiej zrobić w klubie najbliżej swojego miejsca zamieszkania. Pozniejsze szkolenie można kontynuować albo w tym samym aeroklubie albo gdzieś gdzie jest mniejszy ruch (Mielec,
@BajerOp: @aviation_maniac: @Splooter: ja skaczę (i mieszkam) za granicą, dla mnie tam jest najtaniej. Ale kurs na szybowce wolałbym zrobić w Polsce, ewentualnie w polskiej szkole za granicą. Miejsce jest mi w sumie obojętne.
Ale jednak chyba najbliżej będzie Wrocław.

Akurat w spadochroniarstwie jest silna opinia na temat różnych stref, są polecane i niepolecane, dlatego pytam. I to nie jest info jakie można znaleźć w necie, ale raczej przy
Ale jednak chyba najbliżej będzie Wrocław.

@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: W takim razie zapraszam do Szymanowa do Aeroklubu Wrocławskiego.
Koszt teorii+podstawówki to ~4000zł co nie jest wygórowaną ceną.
Do tego lotnisko jest dość blisko miasta, instruktorów pod dostatkiem, sprzętu pod dostatkiem, bardzo fajna atmosfera, całość jest znakomicie zarządzana, także z czystym sumieniem polecam, bo sam tam latam :)
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: Złego golompa wolasz xD
O tym tagu zapomniałem, w sumie 1 czy 2 wpisy były xD
Ale tak, w Dolmedzie było bardzo spoko, szybko i chyba nawet taniej niż w GOBLL. Jeżeli chodzi o szkolenie teoretycznę to nie kojarzę żeby u nas był e-learning (akurat w ostatni weekend zaczęło się właśnie szkolenie teoretyczne) a podstawówkę mi udało się ogarnąć po godzinach pracy. Trochę wymaga to poświęcenia, bo na 7 do
Polecam w Pile, przy dobrych wiatrach bedzie dofinansowanie i koszt teorii+praktyki to 1500zł, można teorie e-learningowo. Mamy genialnego instruktora i spadochroniarze z Poznania maja na lotnisku swoją bazę