Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie dotyczące sieci LAN. Posiadam w domu router od INEI (Huawei z wifi), na jednym piętrze, a na drugim piętrze TP-Linka. Routery są w tej chwili połączone na zasadzie nadrzędny->podrzędny. Jestem w stanie przestawić tp-linka w tryb switcha (tj. huawei ma DHCP), ale tutaj pojawia się pytanie. Jako, że router od Inei jest raczej niemodyfikowalny (nie zainstaluje tam openwrt), to czy tp-link w trybie switch będzie w stanie połączyć się z VPN aby wszytskie komputery w sieci miały do tego VPN dostęp?

Do tej pory rozważałem możliwości

- Huawei + Tp-link, VPN na tp-linku, połączenie LAN-WAN, a więc tp-link ma swojego dhcp, jedyny minus to brak dostępu do vpn dla urządzeń nie podpiętych do tp-link (chyba, że da się zrobić w tej konfiguracji aby mieć dostęp do wszytskich urządzeń nawzajem)
- Tp-link jako switch - czy wtedy połącze się z VPN by cała sieć miała do niego dostęp?
- Dodatkowe urządzenie - Nie jestem w stanie kupić innego rutera do światłowodu, jedynie można dorzucić jakiś dodatkowy ruter za huawei, czego wolałbym uniknąć

#siecikomputerowe #komputery
  • 5
@Ulvarin: Ale ja na pierwszym ruterze nie jestem w stanie zainstalować OpenVPN. Tylko drugiego jestem w stanie przeinstalować. Ruter od inei posiada tylko podstawowe opcje, softu nie jestem w stanie zmienić.