Wpis z mikrobloga

Po rozmowach z min. @JanuszProgramowania i innymi Mirkami, namawianiu różowego i setkach kilometrów w podróżach jest i ona :
Civic 1.8 Sport, 2006r 130kk przebiegu potwierdzone NAPem , 2 właścicieli przede mną (udokumentowane raportem posiadania). Do auta jeszcze koła 16stki zimowe, pełna książka serwisowa wraz z fakturami, faktura zakupu auta (przez pierwszego właściciela) i wszystkie pierdoły z Hondy (broszurki,instrukcje,itp), raport z ubezpieczalni pusty tj,żadnych zgłoszonych szkód przez to auto i na tym aucie.
Mam je od piątku, przejechałem jakieś 300km i na chwilę obecną jestem zadowolony, z zalet :
Ciekawy design (wewnątrz i zewnątrz)
Mimo nietypowych zegarów są bardzo czytelne więc nie trzeba zbytnio odrywać wzroku od drogi
Auto fajnie się zbiera, przez elastyczny silnik przy rozpędzaniu się nie trzeba wachlować biegami (1>2>5)
6 biegowa skrzynia zawsze na propsie
Naprawdę dużo miejsca w środku, fajna opcja z składaniem tylej kanapy jednym ruchem ręki nawet jako kierowca
Początkowo wydawało mi się, że będą problemy z widocznością i parkowaniem ale póki co nie narzekam (duże lusterka też robią swoje)
Z wad
Focus MK2FL w hatchbacku prowadził się dużo pewniej (ale tu 17calowe felgi mogą robić swoje, w focusie miałem 16)
Audio gra ładnie, ale płasko (nie czuć takiej przestrzeni w dźwięku) do tego jako kierowca nie słyszę za bardzo głośników z tyłu mimo ustawionego na -2 (przód-tył)
Hałas przy wyższych prędkościach (140 i w górę) ale miałem tego świadomość kupując to auto

Brałem jeszcze pod uwagę Skode Octavie/Seata Leona/VW Golf5-6 (ale nie ma żadnego polecanego silnika benzynowego), Renaul Megan cabrio (ale w Holandii bez dachu to pojeździł bym może z miesiąc-półtora rocznie więc to bez sensu), Astre J (ale z silnikiem 1.4T i fajnym wyposażeniem musiałbym sporo dołożyć).
Nie brałem pod uwagę Mazdy 3 bo jakoś nie mój typ, Astra H wizualnie wygląda spoko ale depresyjne wnętrze odrzuca, Focusa 2/Audi A3 już miałem
Podsumowując Honda z mojej perspektywy nie miała konkurencji w tym segmencie.

#honda #civic #motoryzacja
Trique - Po rozmowach z min. @JanuszProgramowania i innymi Mirkami, namawianiu różowe...

źródło: comment_qbKJAbosuF8piw0bLqqtPCrV3WVrGK6Z.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
@goferek:
Focusa skasował mi gościu wymuszający pierwszeństwo, A3 miałem z silnikiem 1.6mpi (102 konie) więc przy dłuższych podróżach jazda tym autem była męcząca, miałem też Seata Altea 2.0TDi ale podatek drogowy na to auto był cholernie wysoki więc sprzedałem. Nie dał bym za auto więcej niż 20-30 tys mimo, iż stać mnie na to bo nie widzę sensu.
  • Odpowiedz
@Trique gratuluje, braku korozji i braku większych awarii życzę! :)

@bobok mało, ja w 2015 kupiłem z tego rocznika z przebiegiem 144kkm, a i tak to był jeden z większych wtedy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@RaV_Oyabun XD na przednich zrobiłem już 50kkm, a tylne musiałem wymienić po 20kkm bo mi się tłoczek zapieķł i zjadło klocek z jednej strony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@skethoo:
Obecnie ma 130k przebiegu, ostatni serwis był przy 127kkm
Z tego co sprawdziłem całość (świece,filtr,luzy) to jakieś 1000zł w ASO więc luz, za sam termostat do A3 płaciłem 600zł bo gówno było elektrycznie sterowane

@JanuszProgramowania:
Dzięki, sporo mi wytłumaczyłeś. Miałem na oku co prawda tą w wersji exe (wysyłałem Ci zdjęcia) ale tam było sporo pierdół do zrobienia, ta jest dużo bardziej zadbana. Rdzy nie widać, assistance z opcją
  • Odpowiedz
Ciekaw jestem tylko czy każdy mechanik ogarnia ten silnik czy będzie trzeba szukać kogoś od Hondy przez te zmienne fazy rozrządu.

@Trique: przede wszystkim nic się z tymi silnikami nie dzieje, więc nie ma powodu ich naprawiać :)
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek:
Plotka głosi, że prędzej ruda blache #!$%@? niż silnik padnie (o ile dba się o olej) ale silnik to też osprzęt elektroniczny, czujniki i inne takie pierdoły które lubią się sypnąć.
  • Odpowiedz