Wpis z mikrobloga

@Sobo__: Mam problem z odpaleniem diesla po postoju. Podczas kręcenia dymi na biało i nie ma siły zaskoczyć ( tak jakby nie dostawał paliwa). Po dłuższym kręceniu wchodzi na obroty jałowe i nie gaśnie, nie szarpie i nie przerywa.
Od czego najlepiej zacząć? Pompa paliwa?
#mechanikasamochodowa #samochody
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sobo__: uszczelka / cewki / pompa (spróbuj parę razy włączyć i wyłączyć zapłon i dopiero zakręcić, wtedy prawdopodobnie odpala się pompa, więc może zaleje do końca linie paliwowe i wtedy odpali gładko)
  • Odpowiedz
@Sobo__: Jak to TDI to zobacz na kompie kont wtrysku. Jeśli jest nieprawidłowy to sprawdź rozrząd. Starsze TDI miały problem z odkręcającym się kółkiem rozrządu na wale a to niedługo może doprowadzić do finansowej katastrofy,.
  • Odpowiedz
@biskup2k: Z tym kołem raz był problem. Zerwało klin i przeskoczył rozrzad o 1 ząb. Też dymił na biało, ale nie odpalał w ogóle, Koło i śruba są nowe, ale sprawdze to.
  • Odpowiedz
@Sobo__: U sąsiada w TDI to dolne koło poluzowało się i zaczęło powoli wycinać klin i miał podobne objawy jak u ciebie, ciężko odpalał na biało i miał przy okazji problemy z odpalaniem.
  • Odpowiedz
@biskup2k: Miał tak przy każdym odpaleniu? U mnie po odpaleniu i krótkiej jeździe mogę go zgasić i odpali bez problemu. Oczywiście do czasu kilkugodzinnego postoju.
  • Odpowiedz
@Sobo__: Przy każdym poranny odpalaniu, ciepły już palił dobrze. Przestawiłem kąt wtrysku na właściwy i zaczął odpalać dobrze ale od razu mu powiedziałem aby zajrzał do rozrządu bo kółko mogło się odkręcać. I rzeczywiście kółko już było luźno i zaczęło wycinać klin.
  • Odpowiedz
@biskup2k: Auto odpala, ale silnik pada.
Przez wyrobioną końcówkę wału przestawił sie rozrzad o 1 zab. Zawory przestaly sie domykać i dymi delikatnie na biało do czasu rozgrzania.
Mam nadzieje, że wytrzyma do wiosny i zdążę kupic t5, a jak nie to przekładka silnika.
Ostatnio po poprawieniu koła zrobil 30kkm więc jakiś cień szansy jest.
  • Odpowiedz