Wpis z mikrobloga

@numeroox: Tak, ewentualnie używanie VPNa wpiętego do TPIXa. Pamiętaj, że jeżeli problem jest między tobą, a centralą Orange to i nawet VPN nie pomoże. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale jeżeli problem jest dalej, tj. w stykach międzyoperatorskich Orange to kilka złotych miesięcznie można zaryzykować na testy.
@numeroox: Pobierz program WinMTR i podczas weekendu w godzinach szczytu odpal go, żeby sprawdzał trasę do wp.pl, tak przynajmniej z 200 razy. W tym czasie najlepiej w ogóle nie używaj internetu. Tym sposobem sprawdzisz czy masz jakieś straty na łączu.
BTW. masz światłowód czy miedź?
@numeroox: Ok, to odpal tego WinMTR i wszystko powinno być jasne. A co do

WTFast i Battleping oraz CyberGhost

to niestety nie znalazłem żadnego adresu serwera zlokalizowane w Polsce. Wtedy bym sprawdził do niego routing, bo nawet jeżeli serwer jest w Polsce, ale idzie przez Telię, to mogą być straty.
Dodam jeszcze tylko os siebie, że odpalając VPNa zmniejszam ping do warszawskich serwerów CS:GO o jakieś 20ms. ( ͡° ͜
Martwi mnie to upłynął limit czasu żądania, co to może znaczyc?

@numeroox: Że serwer nie odpowiada na zapytania ICMP, normalne. Zakładam, że wykonujesz ten tracert już podłączony do VPNa, a mi chodziło o tracert bez żadnego aktywnego VPNa z łącza Orange do adresu IP/hosta VPNa.
@MichaelT128: od dwóch lat to pewnie mają wysycone styki zagraniczne, albo prędzej zaczęli z premedytacją ciąć ruch do polski przez zagranicę, bo nie wierzę że dla nich kolejne 100 czy 200 gbit do frankfurtu to jakiś problem.

A problem w swojej naturze jest od zawsze, "och ach my jesteśmy wielkie monopolistyczne tpsa i mamy w dupie innych operatorów, a swoich klientów jeszcze bardziej i co nam zrobicie, nawet UKE nam nic