Wpis z mikrobloga

Mireczki, takie lamerskie pytanie dotyczące laravel. Jeśli zmodyfikuję plik routes.php, który istnieje w repozytorium Laravela i potem chciałbym zrobić update oprogramowania do nowszej wersji to ten plik zostanie nadpisany. Pytanie takie ogólne, jak wygląda proces upgradeu Laravela? No bo z tego, co ja dotychczas robiłem w innych projektach (głównie Drupal) to core aplikacji nigdy nie był edytowany, a pracuje się jedynie na innych plikach (tworzonych przez deva) z wykorzystaniem dostępnych metod i jeśli wychodzi nowsza wersja to nadpisywane są wszystkie pliki core aplikacji, a cały development, który został zrobiony zostaje. Jak ten proces wygląda w Laravel? #laravel #webdev #php
  • 6
@goodghost: Tych plików z katalogu vendor (zarządzanych przez Composera) nie ruszasz nigdy. Jeśli chodzi Ci o pliki wygenerowane przy tworzeniu projektu, ale poza katalogiem vendor, to możesz je edytować.
na logikę nie możesz zrobić kopii i sprawdzić/porównać co w plikach się zmieniło i czy w ogóle? w piątce chyba plik routes.php znika defaultowo, możesz go zmienić bądź zostawić, sam zobacz
@goodghost: Dokładnie tak. A robiąc upgrade aktualizuje się właśnie pliki w vendor. Natomiast wciąż trzeba sprawdzać czy jest kompatybilność wsteczna. Z czego wiem, to Laravel lubi robić drastyczne zmiany z wersji na wersję.