Wpis z mikrobloga

Siema Mireczki
( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Mogę z czystym sumieniem uznać, że moja lutownica już działa ale dziś już nie będę robił fot ani filmików.
Tu jest kod na pastebin.
W skrócie działa to tak - zasilanie z 12V z atx'a ale ponieważ regulatorem prądu dla grzałki lutownicy jest układ SEPIC to mogę zasilać układ napięciem od 10V do 20V DC. Zalety tej topologi są trzy:
jeden tranzystor mosfet "low side switch" co znacznie upraszcza sterowanie nim (arduino generuje przebieg 100kHz a radiator tranzystora jest zimny);
izolacja wyjścia pomiędzy zasilaniem układu a wyjściem (przez kondensator);
kiedy tranzystor nie jest kluczowany na wyjściu nie pojawia się żaden prąd - to bardzo ważne;
Wadą jest trudność w sterowaniu oraz pulsujący prąd na wyjściu ale dla oporowej grzałki ma to małe znaczenie.
Jak ktoś już pisał napięcie termopary trzeba mierzyć przy wyłączonej grzałce, inaczej wynik jest losową wartością - dlatego przy każdym pomiarze temperatury grota na krótką chwilę przestaje grzać (czyli przestaje kluczować tranzystor - przetwornice ani buck ani boost nie mają tego fjuczeru, ma go za to układ Ćuk ale tam jest high side switch a ciężko go wyłączyć na długo). Napięcie z termopary wchodzi na wzmacniacz LM358 (układ nieodwracający) a następnie na ADC atmegi 328P, odczytuję wartość temperatury i na jej podstawie ustalam jakie napięcie powinno pojawić się na grzałce grota. W zasadzie to go nie obliczam tylko układ albo je zwiększa albo je zmniejsza, oczywiście w pewnych granicach. Dopuszczalne napięcie może wahać się w granicach o 1V do 10V.
W pętli głównej programu odbywa się sterowanie wypełnieniem PWMa tak, by uzyskać zadane napięcie. Może taki sposób regulacji wyda się wam przesadzony ale sprawdza się.
Jak macie pytanie to śmiało, zaraz dam jakieś pic rel jak to jest w trybie czuwania i jak napięcie wzrasta po mocnym ochłodzeniu grota.
#diy #elektronika #lutowanie #arduino
Pobierz
źródło: comment_GlAFH1KbAynDckreufLh1xBF0jTPdA8w.jpg
  • 7
@Analityk: pieknie, ogarnij teraz ladna płytkę z zasilaczem i zaprojektuj kawalek obudowy pod to z drukarki 3d, dołóż lcd kolorowy i bedzie jak oryginalna albo lepiej.
Pomysl nad obsługa kilku np. 2 różnych rączek
Chętnie kupię od Ciebie takie cos :)
@Pan_Slon: Intencją nie był projekt superduperultrahighendowej lutownicy tylko sprawne lutowanie przy jak najniższym koszcie sprzętu. W sumie to specjalnie na ten cel kupiłem tylko grot i kolbę i dławiki i to wszystko. Zasilanie - mam na biurku atx'a, zasila on zasilacz do wzmacniacza audio więc i tak nie pobieram z niego dużego prądu a i tak tu jest. Pomaga mi też przy uruchamianiu różnych urządzeń. Zatem nie przewiduje w swoim przypadku