Co programiści myślą o Go(lang)? Od wczoraj bawię się trochę nim - piszę jakieś mikro serwisy, jakieś grafy, crudy, takie tam nudne rzeczy. Do tej pory pisałem w .net i muszę przyznać, że tak jak podoba mi się c# to równie spodobał mi się go, a to nie jest standard ( ͡°͜ʖ͡°) Na zachodzie Go całkiem szybko zdobywa swoich zwolenników, w Polsce dopiero zaczyna raczkować. Jak Wasze odczucia względem dziecka Googla? #programowanie #go #golang #naukaprogramowania
@interface: No tak, w Polsce jest kilka firm (chyba najbardziej w Go poszło wp.pl) jednak to nie ma kompletnie podejścia do Szwajcarii czy nawet Hiszpanii. Jako "zachód" to bardziej myślałem o USA, jednak to nie jest takie przejście "hurrr, durrr" po prostu przepisują backendowe api, wszystko stopniowo.
@Hajduszoboszlo: Osobiście bardzo mi się podoba. Jest minimalistyczny i ma niski learning curve. Boska biblioteka standardowa - masz już tam serwer http, szablony, kryptografię. Do tego wszystkiego narzędzia jak gofmt ogólnie ten język robi robotę, życzę mu jak najlepiej.
@Hajduszoboszlo: Mnie również zaciekawił ten język, składnia wydaje się przejrzysta, a koncepty (m.in bezpieczna wielowątkowość) ciekawe. Widzę, że dużo wystąpień/przemówień/pogadanek z różnych konferencji jest na temat GO na Youtube
@Foksering: Tak, Go zyskuje na popularności praktycznie z każdym miesiącem, warto również dodać, że nawet twórca node.js stwierdził ze to właśnie Go nadaje się lepiej do strony backendowej niż node
@Hajduszoboszlo: To jest interesujące, bo ja widziałbym GO do szybkiego pisania aplikacji na PC w miejsce gdzie do tej pory wykorzystywałem Cpp, np parser plików, uploader firmware'u na urządzenia, etc.
Czy tylko ja jestem uprzedzony don książek pisanych przez kobiety? Jeśli jest to fantasy to już niemal na 100% wiem ze książka mi się nie spodoba. #ksiazki
Na zachodzie Go całkiem szybko zdobywa swoich zwolenników, w Polsce dopiero zaczyna raczkować. Jak Wasze odczucia względem dziecka Googla?
#programowanie #go #golang #naukaprogramowania
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Pewnie zainteresowani już znają, a jeśli ktoś nie widział to podrzucam: http://golang.org.pl/
#golang