Wpis z mikrobloga

Siema #pcmasterrace

Znajomy złożył budżetowego PC'ta - taki do 500zł

Zasilacz CHIEFTEC iARENA 500W
EVGA nForce 650i Ultra Motherboard (bios wgrany stąd http://genius239239.myweb.hinet.net/771/)
Xeon X5450
Ram - dostał do płyty 6gb w 3 kościach - 1x4gb i 2x 1gb
Dysk miał swój
Grafike miał GT520 oraz ma GTX 550Ti
Windows 10

Problem polega na tym, że gdy PC jest w stresie znika obraz, na PC nie da rady wejść przez TeamViewera, ale nie wyłącza się, muzyka nadal gra w słuchawkach, ale żeby mieć do niego dostęp to pomaga tylko reset.

Problem testowany na dwóch kartach graficznych, po wyciąganiu ramu, oraz zupełnym jego wymienieniu na inny.

W czym może być problem?
Dziś będzie testował na innym dysku. Zasilacz albo płyta główna?
  • 8
@wzr1one tak, graficzna. U mnie było jeszcze coś takiego, że jak włączyłem komputer to po lądowaniu systemu gdzie powinno być zapraszamy był czarny ekran za każdym razem i nic się nie dało zrobić. A jak zrestartowalem to się uruchamial, także dziwne mega.

Może slot od karty graficznej coś nie trybi u niego
U mnie było jeszcze coś takiego, że jak włączyłem komputer to po lądowaniu systemu gdzie powinno być zapraszamy był czarny ekran za każdym razem i nic się nie dało zrobić. A jak zrestartowalem to się uruchamial, także dziwne mega.

@martinis96: To akurat typowe objawy padniętego zasilacza.
@wzr1one: niech PORZĄDNIE przedmucha slot pciexpress sprężonym powietrzem, miałem podobne jaja bo mi syf się nazbierał w slocie, i w losowych momentach znikał obraz, karta zaczynała mielić wiatrakami na 100% a komp dalej "działał" - w sensie dźwięk z gry/yt/spotify co tam leciał normalnie.