Wpis z mikrobloga

#webdev #backend
kiedyś się pouczę ale teraz potrzebuje na szybko małej pomocy. mam zmienną $imie która ma w sobie wartość z kolumny Imie. robie echo $imie; i chciałbym pod spodem wypisać wartość odpowiadającą temu imieniu z kolumny Nazwisko.
jednak gdy zrobię $nazwisko = mysqliquery($con, "SELECT Nazwisko FROM test WHERE Imie = '$imie'"); wyskakuje mi bład Object of class mysqliresult could not be converted to string.
Jakoś nie mogę sobie poradzić żeby móc wypisać to w echo. Kolumny Imie i Nazwisko mają taki sam typ ale jednak Imie daję radę pobrać (wybieram jest z selecta krok wcześniej)
  • 11
$nazwisko = mysqliquery($con, "SELECT Nazwisko FROM test WHERE Imie = '$imie'");

@daczka92:
$nazwisko = mysqliquery($con, "SELECT Nazwisko FROM test WHERE Imie = '$imie'");
while ($row = mysqlfetchobject($nazwisko)) {
echo $row->NAzwisko;
}
@daczka92: Nie znam PHPa w ogóle, ale to query może ci zwrócić wiele wierszy z tabeli, więc musisz po nich iterować tak jak napisał @blackredwhite
Co do drugiego pytania to wydaje się, że jeśli użyjesz mysqliquery to kompatybilną fukcją do pobierania wiersza będzie mysqlfetchobject z biblioteki mysqliquery. mysqlfetchobject pewnie przyjmuje inny typ argumentu niż mysqlifetchobject.
@Defekt: źle trochę zadałem pytanie. to z tym sqli vs sql to nawet ogarniam. wlasnie nie rozumialem o co chodzi z tą pętlą, ale trochę czaję. chodzi o to, że może być parę osób z tym samym imieniem. i ta pętla wypisze mi wszystkie takie przypadki?
no bo trochę źle do tego podszedłem od początku. a co gdy mam wprost ID i chcę wypisać imię i nazwisko. wtedy tez mi wywala
@daczka92: tak jest, to nie jest pytanie czy jest, po prostu trza z tego korzystać zawsze, nie wiem jak po polsku, jeśli nie potrafisz angielskiego to najpierw się naucz angielskiego, a potem programować