Wpis z mikrobloga

#chwalesie dziś po raz pierwszy w życiu siedziałem w #tesla i ją prowadziłem. Auto super ale co mnie zdziwiło to jest tańsze w Norwegii niż w Polsce.

Zapytałem też o podatek od elektryków o którym była niedawno mowa na wysoki. Na razie to jest projekt (nie pierwszy) i mają go w dupie :) samochody elektryczne nie są objęte podatkami a spalinowe mają tak wysokie podatki że większa część ceny nowego samochodu to danina dla rządu. Dlatego uważają że jak zapłacą nawet te kilka tysięcy podatku przy takim aucie to i tak to jest ok i niewielki procent. No i on dotyczy tylko dużych i ciężkich elektryków.
kijek_samobijek - #chwalesie dziś po raz pierwszy w życiu siedziałem w #tesla i ją pr...

źródło: comment_zuKP7n6YqaQ8DD4sVHZQ3J1KHkF5iiwq.jpg

Pobierz
  • 6
a spalinowe mają tak wysokie podatki że większa część ceny nowego samochodu to danina dla rządu.

@kijek_samobijek: Możesz mi wytłumaczyć, jakie jest uzasadnienie tak wysokiego podatku od zakupu nowego samochodu? Z czego wiem chyba podobnie jest w Danii. Oni chcą żeby mniej ludzi jeździło nowymi samochodami czy co?
@kijek_samobijek: śmieszy mnie podejście "mieć w dupie podatki"

trochę to... frajerstwo ( ͡° ͜ʖ ͡°) trochę tu, trochę tam, i potem się okazuje że na przestrzeni 20 lat obciążenia podatkowe wzrosną 2x i nikt się nie zorientuje

obywatele powinni przy każdej podwyżce być przeciw nawet jeśli są bogaci. Państwo powinno mieć jak najmniej pieniędzy.
@FLAC: Masz rację, jest to dziwne ale ile osób nie zapytałem o to czy nie są wkurzeni, że podatki są takie wysokie w Norwegii to zawsze słyszałem, że nie. Mogłyby być niższe ale uważają, że rząd nimi gospodaruje w miarę ok i oni jako obywatele mogą sobie pozwolić na wiele więc płacą podatki bez gadania.