Wpis z mikrobloga

• 1
@matra nie lubimy zbytnio kotów, mieliśmy już psa, nie wiem czy chcesz udowodnić że jesteś spec od psów czy co, ja rozumiem, że ktoś może się znać itd. ale Ty co przy wyborze psa nie patrzysz na wygląd tylko rozmawiasz z nim pół godziny i sprawdzasz jaki ma charakter? Mam kupić inna rasę bo jest łatwa w wychowaniu a brzydka jak noc bo ktoś na wykopie tak napisał?
  • Odpowiedz
@Stefaniak91: nie. W najmniejszym stopniu nie. Masz kupić psa, którego wygląd będzie równoważył charakter. Zanim nabyłam swoją pierwszą astkę miałam spore rozterki pomiędzy astem a belgiem, który szalenie mi się podobał. Pomijając fakt, że ast z charakteru okazał się strzałem w dziesiątkę, belga odpuściłam przede wszystkim za charakter ciężki do ułożenia i wręcz wymóg wysilania psa umysłowo, co jest o wiele trudniejsze niż wysiłek fizyczny.
Ja Ci nie chcę pokazać,
  • Odpowiedz
  • 0
@matra to wszystko o czym piszesz jest mi wiadome. Jak najbardziej liczę się z tym. Shiby nie miałem ale o ich charakterze i technikach wychowania wiem bardzo dużo (tak mi się wydaje). Dzięki za rzeczowe podejście do tematu. Czasem zbyt krótki wpis pisany na tel nie odzwierciedla tego co byśmy sobie powiedzieli w 4 oczy. Życz mi zatem wytrwałości i szczęścia do psiaka. Mam nadzieję że nie trafi mi się straszna
  • Odpowiedz
  • 0
@Stefaniak91 to nie jest super miarodajne, ale warto próbować wybierać jakiegoś najspokojniejszego lub najbardziej przytulasnego z miotu. Cóż no to powodzenia zatem ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak znajdziesz dobrą hodowlę z pomocnym hodowca i dobry punkt szkoleniowy to już połowa sukcesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@matra: powiem Ci, że moi znajomi przygarneli psiaka ze schroniska, tez szczeniaka. Jest piekny to fakt ale pies ma już 2 lata i jest niereformowalny... Szczeka sobie pod nosem jak mi sie nudzi i sika jak ktoś wchodzi do domu . Uprzedzony tym zachowaniem na pewno wybiorę psiaka z normalną psychiką :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Stefaniak91 moja też gada jak się nudzi, ale.tl wtedy trzeba się psem zająć, albo go wyciszyc. A sika jeśli ktoś przychodzi obstawiam, ze z emocji, czyli to samo co wyżej. Podejrzewam, że pies nieuczony samokontroli i panowania nad własnymi emocjami. Częste u ludzi, którzy chcą psa, ale nie do końca wiedzą po co im on i jak się nim zajmować.
  • Odpowiedz
  • 0
@matra my wzięliśmy nasze psy jako najbardziej spokojnych w miotach i całkiem się zgadza z ich późniejszym charakterem - mamy samojeda kanapowca, border wymaga więcej wysiłku (głównie intelektualnego, fizycznie jakoś specjalnie nie wymaga robienia kilometrów).
  • Odpowiedz